Gaat je kind als jobstudent aan de slag? Super. Want zo’n eerste jobervaring leert zoon of dochter op eigen benen staan én de echte waarde van geld beter kennen. Natuurlijk moedig je dat aan! Maar hoe zit het met je kinderbijslag? Draai jij financieel op voor de studentenjob van je kind?  

Onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag (of niet?) 

Heeft de studentenjob van je kind invloed op de kinderbijslag die je ontvangt? Tot 31 augustus van het jaar waarin je kind 18 wordt, heb jij onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag. Zonder enige uitzondering. Je behoudt het recht op kindergeld in principe ook tot zoon of dochter 25 is. Maar vanaf 18 is er een kleine beperking: je studerende kind mag tijdens het eerste, tweede en vierde kwartaal maximaal 240 uren per kwartaal werken. Overschrijdt hij/zij dat aantal uren, dan verlies jij het kindergeld voor dat kwartaal. Opgelet: in de zomermaanden juli, augustus en september geldt die beperking (gelukkig) niet, behalve als zoon of dochter na dit kwartaal niet verder studeert!

Wat na het beëindigen van de studies?

Is zoon- of dochterlief afgestudeerd (of wordt dat moment nog even uitgesteld naar een tweede zittijd)? Proficiat! Tot en met 30 september van die zomer mag hij/zij nog aan de slag als jobstudent. Maar na de beëindiging van de studies start een wachttijd. Jij behoudt enkel het volledige kindergeld, als je kind in die periode maximaal 240 uren werkt en maximum 530,49 euro bruto per maand verdiend.

Wat met de belastingen?

Heb je één of meerdere kinderen ten laste? Dan betaal je sowieso minder belastingen. Maar wat met het feit dat de inkomsten uit de studentenjob jullie totale gezinsinkomen verhoogt? Goed nieuws in dat geval: jij betaalt daardoor niet méér belastingen. Tenminste, … totdat zoon of dochter zoveel verdient dat hij/zij niet meer financieel ten laste is van jou. Dat precieze bedrag wordt jaarlijks aangepast. In ons online studentendossier vind je de recente cijfers. 

Meer weten over alle praktische en financiële aspecten van een studentenjob? Neem dan een kijkje in  ons online studentendossier.


Heb je een student in huis die op zoek is naar een bijverdienste? Check alvast onze jobs online. Of spring even binnen in het Asap-kantoor in je buurt voor een studentenjob die echt bij zoon- of dochterlief past!

Alvast succes  en … Enjoy your (student) Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen