Een helderblauwe hemel, het kwik klimt omhoog, de zomer komt eraan! Buiten werken is zalig bij mooi weer. Maar een hele dag in de zon werken, kan ook gezondheidsrisico’s opleveren.

De zon: jouw vriend?

Zonlicht levert ons heel wat vitamines op. Maar er zijn ook minder gezonde gevolgen, zeker bij een directe en langdurige blootstelling.

  1. Je huid kan verbranden, waardoor het risico op huidkanker sterk stijgt.

  2. Je kan hoofdpijn krijgen.

  3. Je kan misselijk of duizelig worden.

  4. Je kan uitgedroogd raken.

Zo bescherm je jezelf

De warme zonnestralen kunnen dus ook heel wat schade aanrichten. Gelukkig kan je met enkele simpele maatregelen deze risico’s voorkomen.

  1. Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht, tijdens je werk én tijdens je pauzes. Gebruik desnoods een parasol of zonnescherm om in de schaduw te kunnen werken.

  2. Draag beschermende kledij met lange mouwen en broekspijpen, een hoed of pet en een UV-absorberende zonnebril.

  3. Smeren is de boodschap. Gebruik regelmatig een zonnecrème die aangepast is aan jouw specifieke huidtype. Opgelet: smeer ook als je in de schaduw werkt. Ook daar zijn UV-stralen.

  4. Drink voldoende water.

  5. Wees extra voorzichtig tijdens de warmste uren van de dag, meestal tussen 11 uur en 16 uur.

Laat je gratis screenen

Je gratis laten screenen? Dat kan elk jaar tijdens de nationale campagne Euromelanoma. Check de deelnemende dermatologen, ontdek tips en registreer je voor een infosessie of afspraak op www.euromelanoma.org.

Met deze simpele maatregelen verminder je de risico’s van zonlicht sterk. Maar blijf toch aandachtig. Onderzoek je huid regelmatig op ongewone veranderingen of onregelmatigheden. Twijfel je? Contacteer dan je huisarts of een gespecialiseerde huidarts.

Heb je nog vragen? Stel ze aan je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!