Werk je in de bouw? Spaar dan je oren. Omgevingslawaai, (bouw)machines, handgereedschap: op een werf word je geconfronteerd met diverse soorten lawaai die je gehoor op lange termijn kunnen beschadigen.

Jammer genoeg vergeten heel wat bouwvakkers zichzelf te beschermen door de nodige oorbescherming te dragen. Een gewoonte die ze zo snel mogelijk moeten kwijtraken. Want langdurige blootstelling aan geluid veroorzaakt na verloop van tijd heel wat klachten. Dat kan in eerste instantie gaan over een tijdelijke fluittoon, maar die kan ook blijvend worden. Bovendien kunnen bepaalde geluidsvolumes je gehoor in één keer beschadigen. En dan is het onherroepelijk te laat.

Geen recht, maar een verplichting

In functie van het geluidsniveau waaraan je wordt blootgesteld, onderga je op regelmatige basis een geneeskundig onderzoek. De resultaten daarvan bepalen welke adequate bescherming je nodig hebt. Want er is maar 1 gouden regel waar je niet doof voor mag blijven: gebruik de bescherming die je werkgever je biedt. Dat is geen recht, maar een absolute plicht.


Heb je nog vragen? Wil je ergens over praten? Neem contact op met je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!