Als arbeider weet je als geen ander dat zware lasten tillen deel uitmaakt van je dagelijkse routine. Maar heb je al eens stilgestaan bij de manier waarop je werkplek georganiseerd is en hoe je correct lasten heft en tilt? Besef dat de juiste aanpak bij het tillen van zware dozen, gereedschap of andere lasten belangrijk is voor je gezondheid op korte én lange termijn.

Daarom reiken we je in deze blog enkele handige tips aan om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten en om te heffen en tillen volgens de regels van de kunst, zodat je bijvoorbeeld chronische rugklachten vermijdt.

Pas je werkplek aan  

De manier waarop je werkplek is georganiseerd, draagt in grote mate bij tot een lagere fysieke belasting. Volgende tips helpen je om je werkplek op de juiste manier in te richten.

  • Optimaliseer de werkhoogte
    Zorg ervoor dat werkbanken en tafels op een hoogte zijn afgesteld die comfortabel is voor jezelf en jouw collega’s.

  • Maak transportafstanden zo kort mogelijk 

    Organiseer werkplekken zo dat je zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij je hebt. Op die manier hoef je die minder te verplaatsen.

  • Gebruik verstelbare werkstations

    Vraag je leidinggevende om te investeren in verstelbare werkstations, zodat je de werkhoogte kunt aanpassen aan jouw lengte.

  • Hou je werkruimte vrij van obstakels

    Het vraagt wat discipline, maar zorg ervoor dat de werkplek steeds vrij is van obstakels, zodat je je vrij kunt bewegen

In 7 stappen naar ergonomisch heffen en tillen 

  1. Buig je knieën, niet je rug

    Als je iets zwaars moet tillen, ga dan door je knieën in plaats van je rug te buigen. Dat houdt de druk weg van je wervelkolom en vermindert het risico op letsels.  

  2. Houd de last dicht bij je lichaam

    Probeer de last zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden. Hoe verder de last van je lichaam verwijderd is, hoe meer druk er op je wervelkolom komt.

  3. Gebruik je benen

    Je beenspieren zijn sterker dan je rugspieren. Maak daar handig gebruik van om de last op te tillen. Sta op met behulp van je benen, zonder je rugspieren te belasten.

  4. Vermijd draaien

    Probeer tijdens het tillen niet te draaien. Als je van richting moet veranderen, beweeg dan je voeten in plaats van je bovenlichaam. 

  5. Gebruik hulpmiddelen

    Als er mechanische hulpmiddelen beschikbaar zijn, gebruik ze dan. Denk aan handkarren of steekwagens. Ze zijn er om je te helpen.

  6. Plan je route

    Voordat je gaat tillen, plan je best de route die je gaat volgen. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg staat of liggen en maak dat je een duidelijk pad voor ogen hebt.

  7. Neem je tijd

    Haast en spoed zijn zelden goed. Neem de tijd om een last veilig op te tillen en neer te zetten. Te snel willen werken, kan leiden tot blessures en ongelukken.

Ergonomisch werken is teamwork  

Het is niet alleen aan jou als individu om ergonomisch te tillen. Als je met je collega's samenwerkt om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, dan wordt het hele bedrijf daar beter van. Bij die samenwerking hoort onder meer een positieve aanspreekcultuur, waarbij jullie elkaar aanmoedigen om zo ergonomisch mogelijk te heffen en te tillen. Ook praktijktrainingen zijn onmisbaar om gezond werken onder de knie te krijgen. Workshops over de juiste tiltechnieken en bewustwordingsacties rond ergonomie kunnen eveneens het verschil maken. Vraag ernaar bij je leidinggevende.

Zin in een nieuw (werk)avontuur?

Ontdek alle vacatures

Meer blogartikels lezen