Snel een mankement oplossen zonder de machine af te zetten? Even een klus klaren zonder de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen? Gevaarlijk balanceren op een hoogtewerker omdat je anders de hele constructie moet verplaatsen? Het kan al eens gebeuren dat de veiligheidsregels niet strikt gevolgd worden. Onder tijdsdruk, of uit gemak. Maar elk ongeluk is er eentje teveel.

Onveilig gedrag: praat erover

Wat doe jij als je onveilig gedrag ziet? Of erover hoort van collega’s? Werk je gewoon verder? Of onderneem je actie?

Veiligheidsregels zijn er niet zomaar. En ze nauwlettend volgen is niet ‘flauw’. Integendeel. Door alert te zijn voor onveilige situaties op de werkvloer toon je je collegiaal. Want de (niet-)naleving van de veiligheidsvoorschriften heeft een effect op het hele team. Leg informatie over onveilig gedrag dus niet langs je neer, maar doe er niets mee.

Wie spreek je best aan?

Merk je onveilig gedrag? Dan spreek je uiteraard best eerst de collega in kwestie aan die midden in de risicovolle situatie staat of die veroorzaakt. Het effect van je interventie is afhankelijk van verschillende factoren. Kan je makkelijk praten met die collega, of reageert hij/zij negatief op feedback? Kan hij/zij persoonlijk iets veranderen aan de onveilige situatie? Of is hij/zij daarvoor afhankelijk van zijn/haar chef?

Als je aanspreking geen effect heeft of is er sprake van een structureel probleem, praat er dan over met je leidinggevende. Die zit in de juiste positie om actie te ondernemen. Ook onze preventieadviseurs staan voor je klaar als je vragen of bemerkingen hebt.

Hou het positief

Wil je je collega waarschuwen voor een onveilige situatie? Let dan ook goed op hoe je dat doet. Vermijd agressieve bewoordingen of scheldtirades. ‘Wat doe je nu, idioot?’ zal niet direct positief onthaald worden. Blijf dus positief en hoffelijk. ‘Je kan dit beter op deze manier doen,’ komt al heel anders over. Wedden dat je collega zijn/haar gedrag sneller zal aanpassen?

Onveilig gedrag op de werkvloer? Denk eraan: als niemand spreekt, verandert er ook niets. Tot er eens iets gebeurt. Meld dus gevaarlijk gedrag. Het kan mensenlevens redden.


Heb je nog vragen? Wil je ergens over praten? Neem contact op met je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!