Op een bouwwerf is het vaak een komen en gaan van diverse arbeiders en ploegen. Die drukke activiteiten kunnen risico’s met zich meebrengen voor de veiligheid van de aanwezige teams. Daarom is het een must om risico’s zoveel mogelijk te beperken en zelfs helemaal te vermijden. Maar hoe doe je dat?

Orde en netheid rules

Een van de belangrijkste regels die moet worden gehanteerd op de werf, is zorgen voor orde en netheid. Dat is een kwestie van gewoonte. Ligt er vuil of afval in de gangpaden of op de werf? Laar het niet rondslingeren, maar gooi het meteen weg. Zo voorkom je dat je ergens intrapt of een gat in de grond niet ziet.

Leg je gereedschappen, werktuigen en uitrusting ook meteen op de juiste plek terwijl je werkt. Zo heb jij altijd voldoende bewegingsruimte én draag je beter zorg voor je apparatuur. Jij kan veilig en vlot werken én je materiaal blijft langer in prima staat. Een win-win situatie dus.

Werken op hoogte

Werk je vaak op een stelling? Hou er dan rekening mee dat het platform niet erg breed is. Ook daar zorg je dus best voor een vrije ruimte zodat je je makkelijker kan bewegen. En vergeet ook niet je collega's die onder je aan de slag zijn. Herinner je collega’s eraan dat iedereen altijd een veiligheidshelm moet dragen. Zo zijn de beschermt wanneer er (per ongeluk) iets naar beneden valt.

Vergeet tenslotte niet: door orde en netheid op de werf vermijd je niet alleen risicovolle situaties, het maakt je werk ook een heel stuk aangenamer. En dat is niet toevallig het motto van Asap. 


Meer info? Nuttige tips nodig om de werf netjes en ordelijk te houden? Contacteer je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!