De gouden regel om arbeidsongevallen op de werf te vermijden? Dat is om op elk moment alert te blijven. Niet makkelijk met zoveel mogelijke afleidingen: lawaai, verschillende werkteams op de werkvloer en … je smartphone. 

Je gsm = een veiligheidsrisico

Een smartphone biedt heel wat mogelijkheden op de werf. Je kan dringende zaken doorgeven aan je bedrijf, je baas een telefoontje doen, informeren naar extra materialen, etc. Maar tegelijkertijd vormen smartphones ook een veiligheidsrisico op de werkvloer.

Want terwijl je een berichtje stuurt of aan het bellen bent, heb je even minder aandacht voor je omgeving. Collega’s en rondrijdende voertuigen zijn aan je aandacht onttrokken. En wat dan als je zelf een zware machine bedient of bestuurt? Een kraan of een graafmachine bijvoorbeeld? Dan kan 1 seconde afleiding helaas zware gevolgen hebben!

Hou je gsm aan de kant

Een werf is niet de meest ideale omgeving voor een smartphone. Niet alleen bestaat er gevaar op beschadiging door stof, vocht of een val. Maar erger nog. Een gsm kan jouw veiligheid en die van je collega’s en omstaanders ernstig in gevaar brengen.

Ga er dus verstandig mee om. Leg je gsm aan de kant en gebruik hem alleen in ‘veilige’, gecontroleerde situaties.


Heb je vragen over gsm-gebruik op de werf? Stel ze aan je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) job!