Niet alleen op het werk, maar ook van en naar je job kunnen zich risicovolle situaties voordoen. Heb je een commerciële functie en ben je dus vaak onderweg naar klanten? Dan verhogen die risico’s exponentieel. Zelfs tijdens verplaatsingen met het openbaar vervoer hou je er best je aandacht bij.

Veilige volgafstand

Ben je onderweg met de wagen? Hou dan je aandacht op het verkeer rondom je. Pas je rijgedrag aan en hou voldoende afstand met je voorgangers. Bumperkleven is uit den boze! Wat is de ideale rijafstand om veilig in het verkeer te rijden? De Vlaamse regering lanceerde hiervoor een ludieke campagne die je helpt een veilige afstand te bewaren. Zing gewoon ‘Last night a dj saved my life’ (een discoclassieker van Indeep): zo ken je meteen de veilige volgafstand op je voorligger.

Gsm = verboden

Je smartphone of gsm leg je aan de kant in de wagen, op de fiets of bromfiets. Telefoontjes doe je enkel handsfree. Berichten versturen of sociale media checken? Dat doe je gewoon niet. Zélfs al sta je stil in de file. Blijf altijd 100% geconcentreerd op de weg.

Vertrek op tijd

Vertrek niet op het allerlaatste moment, maar calculeer extra reistijd in. Is er file onderweg door een ongeval of werken? Door die extra tijd te voorzien, heb je onderweg geen last van stress.

Neem je het openbaar vervoer?

Ook dan blijf je best aandachtig voor je directe omgeving. Snel de straat oversteken om je bus te halen? Geen goed idee. Hou rekening met het passerende verkeer én de mogelijke (mindere) toestand van trottoirs en wegen. Zo vermijd je een val of verstuiking. Bij het op- en afstappen van trein, tram of bus hou je je goed vast, zodat je niet struikelt op het trapje. Je gsm en smartphone hou je ook hier best aan de kant. Zo blijf je aandachtig voor je omgeving en het drukke verkeer.


Meer info? Heb je vragen? Contacteer je leidinggevende of preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!