Op de werf krijg je onvermijdelijk te maken met heel wat zware materialen. Hoe hanteer je die zware ladingen het best? Niet alleen het gewicht blijkt belangrijk, maar ook alle factoren die bijdragen tot de verplaatsing van dat gewicht. Want elke factor houdt een mogelijk risico in voor jouw gezondheid en veiligheid. Een woordje uitleg.

Een zak van 25 kg of 100 bakstenen: meer van hetzelfde

Tijdens de bouw valt er heel wat te dragen. Wat zou jij liever dragen? Enkele zakken van 25 kilo? Of honderden bakstenen? Op het eerste zicht lijken die bakstenen kinderspel gezien hun beperkte gewicht. Maar vergis je niet!

Ook het veelvuldig heffen van lichtere voorwerpen heeft een resolute impact op jouw lichaam. Met andere woorden: niet alleen zware gewichten vormen een reëel gevaar voor je gezondheid!

Bezint eer ge begint

Een gouden regel voor op de werf? Ontzie je lichaam zoveel mogelijk! Zijn er machines of andere hulpmiddelen beschikbaar? Gebruik die dan ook. Kan je de klus niet anders klaren dan manueel? Weet dan dat je werkgever verplicht is je te informeren over alle veiligheidsinstructies zodat je je werk zonder risico kan voltooien.

De gids van de bouwvakker

Om welk materiaal het ook gaat of wat het gewicht ervan is: analyseer de situatie altijd vóóraleer je iets gaat heffen. Zo voorkom je onaangename verrassingen en dus ook ongelukken.

  • Gewicht: ben je in staat de last helemaal alleen op te tillen?

  • Omvang: is de lading niet te groot om alleen op te heffen?

  • Balans: kan de lading in beweging komen tijdens de verplaatsing en jou daardoor uit evenwicht brengen?

  • Omgeving: heb je een duidelijk overzicht van de volledige ruimte rondom je? Zijn er eventuele obstakels die je moet vermijden tijdens de verplaatsing?

  • Methode: ontzie je rug en laat je benen werken tijdens het tillen, houd daarbij je rug zo recht mogelijk.

Kortom: blijf altijd alert, ongeacht welke lading je moet heffen. Hoe je vandaag te werk gaat, bepaalt jouw fysieke conditie van morgen!


Wil je meer informatie? Op zoek naar handige tips voor meer veiligheid op de werf? Neem contact op met je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!