Steeds kortere deadlines, vertragingen, onvoorziene omstandigheden ... De tijdsdruk op de werf neemt alsmaar toe. En toch moet het werk tijdig klaar zijn. Dus dwing je jezelf nog sneller te werken. Zodat je af en toe de veiligheidsregels negeert. En het eerste het beste gereedschap gebruikt dat je kan vinden. Fout dus! 

Sta je onder zware druk? Dan is het belangrijk net nog méér aandacht te schenken aan planning, organisatie en de keuzes van gereedschap. Dat is maar een kleine investering die veel geld opbrengt. Niet alleen verloopt alles stukken efficiënter, ook het risico op ongevallen vermindert drastisch.

Elk werk zijn gereedschap

Moet je een klus klaren op (grote) hoogte?
Vergeet dan de ladder. Een ladder is handig voor korte, lichte en risicoloze werkjes. Moet je voor langere tijd van de grond, dan is een stelling je beste vriend. Hij zorgt ervoor dat je veilig en in een natuurlijke houding je job kan uitoefenen. Bovendien biedt hij voldoende bewegingsruimte en geraak je er makkelijk al je materiaal op kwijt.

En zo zijn er genoeg andere voorbeelden. Waarom een zware en onhandige drilboor gebruiken om een kleine gleuf te maken? Hamer en beitel volstaan in dat geval ruimschoots. Of waarom je polsen belasten met een manuele schroevendraaier als je over een elektrische beschikt?

Met andere woorden: denk na over wat in de gegeven omstandigheden het meest krachtige én meest handige gereedschap is, zonder dat het je lichaam belast.

Goed uitgerust gereedschap

Neem voldoende tijd om je gereedschap en de nodige reserveonderdelen (bijvoorbeeld een slijpschijf) te verzamelen. Verzeker je er van dat alles in een goede staat verkeert en perfect werkt. Is er iets defect? Verwittig dan je verantwoordelijke en gebruik de betreffende tool zeker niet.

Respecteer je vaardigheden en werkmethodes

Ga je aan de slag met specifieke tools of apparaten? Dan krijg je hiervoor in principe voldoende opleiding. Twijfel je ergens over, vraag dan altijd raad aan je verantwoordelijke. Je werkgever is trouwens verplicht de beste werkwijze te bepalen en je de beste veiligheidsvoorwaarden aan te bieden!

Wil je meer info of ben je op zoek naar nuttige tips om iedereen te laten meewerken aan de veiligheid op de werkplaats? Contacteer je leidinggevende of veiligheidsadviseur.

Enjoy your (safe) Job!