Machines en werktuigen, de nabijheid van het (razend drukke) verkeer, de verschillende beroepen die er tegelijkertijd hun ding doen: op een bouwwerf schuilen heel wat gevaren om de hoek. Het is dan ook cruciaal om ze zoveel mogelijk onder controle te houden.

Safety first op de bouwwerf: 3 gouden regels

Wil je arbeidsongevallen tot 0 reduceren op de werf? Respecteer dan volgende cruciale regels.

 • Volg alle veiligheidsvoorschriften op de voet.

 • Draag altijd de noodzakelijke bescherming die tot je beschikking is.

 • Blijf op elk moment alert voor mogelijke veiligheidsrisico’s.

Risico’s identificeren = ongevallen vermijden

Op elk moment alert blijven en mogelijke veiligheidsrisico’s voldoende kunnen inschatten zijn een must voor een veilige werkvloer. Weet je niet goed waar te beginnen? Volg dan onze aanwijzingen.

 • Zijn er machines of elektrische werktuigen aanwezig op de werf?
  Zorg ervoor dat de persoon die ermee werkzaam is, jou gezien heeft als je passeert. Beter nog: wacht even tot hij/zij het werk finaliseerde vooraleer verder te gaan. In elk geval: loop nooit ergens onderdoor!

 • Ben je aan het werk met druk verkeer in de buurt?
  Markeer dan heel duidelijk de werkplek en gebruik daarvoor aangepaste signalisatie. Blijf ook uiterst voorzichtig als je je op de openbare weg moet begeven.

 • Gebruik enkel machines die zijn aangepast aan je specifieke job. Check ook altijd of ze in goede staat zijn. Is dat niet het geval? Meld het aan je leidinggevende en gebruik een andere machine.

 • De veiligheidscoördinator kijkt ook scherp toe op de verschillende activiteiten die tegelijkertijd doorgaan op een werf, zodat die niet kunnen leiden tot een ongeval.

Veiligheid: een verantwoordelijkheid van iedereen

’ s Avonds gezond naar huis terugkeren na een drukke dag op de werf: dat is toch de bedoeling?! Het is daarom cruciaal dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en al het mogelijke doet om ongelukken op de werf te voorkomen. En daarin spelen we allemaal een actieve rol.

Enjoy your (safe) Job!