Rondslingerende werktuigen, lege verpakkingen of afval, voorraden van bouwmaterialen, kabels die over de hele vloer liggen, … Op een werf is er niet veel nodig om een ongeval te veroorzaken. Gelukkig kan je risicovolle situaties makkelijk vermijden met twee eenvoudige regels.
Ziet je werf eruit als een hindernissenparcours? Dan weet je uit ervaring dat de rondslingerende ‘rommel’ je behoorlijk kan storen tijdens je werk. En het op je zenuwen kan werken als je weer eens eindeloos naar die boormachine moet zoeken (die je uiteindelijk terugvindt onder een karton). Niet alleen zijn dit vervelende situaties die niet echt bevorderlijk zijn voor je jobtevredenheid. Het zijn vooral ook onveilige situaties. En laat veiligheid nu net een prioriteit zijn bij ASAP. Daarom hierbij enkele eenvoudige tips, die je moeiteloos kan toepassen op je werf. Vandaag nog!
Je werkplek ordelijk en overzichtelijk houden? Dat lukt makkelijk, als je een vaste plaats afspreekt voor alle werktuigen en materialen. Ben je net aan de slag geweest met de slijpschijf en heb je hem niet meer nodig? Leg hem dan meteen na gebruik terug op zijn vaste plaats. Zo hoeven je collega’s er niet hopeloos naar te zoeken. Dat zijn al heel wat ergernissen minder vandaag. Heb je de slijpschijf straks opnieuw nodig? Leg hem dan even aan de kant, op een plek waar hij niemand hindert. Zo kan er ook niemand over vallen. En vermijd je bovendien onnodige beschadigingen aan je werktuigen.
Waar het op aankomt is dus: denk na tijdens je activiteiten. Leg je materialen niet zomaar achteloos aan de kant. Zorg ook altijd voor een stabiele ondergrond, zodat je werktuigen niet op de grond of erger nog: op iemands voet terecht komen. Doorloopzones of plekken voor nooduitgangen en brandblusapparaten zijn ook geen ideale locatie van je spullen.
Bij (grote) werken komt ook heel wat afval kijken. Lege kartonnen verpakkingen, stapels plastic, resten van kabels: ze zijn onvermijdelijk. Op een dag tijd krijg je heel wat rommel bij elkaar. Niet praktisch om in te werken. Want rommel hindert je bewegingsvrijheid. Je moet overal overstappen en hebt totaal geen overzicht meer over je werkplek. Je ziet zelfs niet meer alle gevaren die op je weg (kunnen) liggen. Probeer de spullen die weg mogen dus ook meteen te sorteren en in de daarvoor bestemde containers of op de aangeduide plekken te deponeren. Ben je té druk bezig om het dadelijk te doen? Sorteer dan zeker alles vooraleer je naar huis gaat. Ook plassen olie en water (gevaar voor uitglijden!) ruim je best onmiddellijk op. Zo laat je je werkplek proper achter. En is het zoveel leuker morgen weer te beginnen in optimale en veilige omstandigheden.
Je materialen ordenen en je werkplek elke dag proper houden? Deze twee simpele regels zijn een goude duo voor je werf. Een georganiseerde werf is een veilige werf. Het is cruciaal voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers dat je zo georganiseerd mogelijk te werk gaat. Een geordende en zuivere werf laat je bovendien toe te werken in een aangename werkomgeving. Zo kunnen jij en je collega’s nog meer genieten van je job!
Heb je vragen over de veiligheid op je werf? Of extra tips nodig voor een opgeruimde werkvloer? Contacteer je leidinggevende of veiligheidsadviseur.
Enjoy your (construct) Job!