Een opdracht met een strakke deadline, dringende vragen van klanten, een bestelling die vandaag klaar moet zijn: er zijn heel wat elementen op de werkvloer die je focus opeisen. Maar in je concentratie kan het gebeuren dat je totaal vergeet wat je collega je 5 minuten geleden vroeg. Of dat je iets op een andere manier interpreteerde. Luisteren, écht luisteren is de boodschap. En dat lukt zoveel beter met onderstaande tips.

Tip 1: Maak oogcontact

Ieder van ons heeft twéé oren en één mond. Je kan dus dubbel zo goed luisteren als praten.

Maar in de praktijk blijkt dikwijls het omgekeerde. Veel mensen luisteren niet écht als anderen aan het praten zijn. Ze zijn intussen in gedachten verzonken: over iets wat vanmorgen gebeurde, de opdrachten die vandaag nog gedaan moeten worden, etc.

Wil je je volle focus houden op het gesprek? Maak dan oogcontact met je gesprekspartner. Kijk de ander in de ogen en stel af en toe een vraag. Je zal merken dat je deze keer helemaal méé bent en minder wordt afgeleid. 

Tip 2: Gebruik NIVEA

Ben je in gesprek met een collega, gebruik dan de NIVEA-techniek: Niet Invullen Voor Een Ander. Onderbrekingen zijn frustrerend. En misschien wil je collega wel helemaal iets anders zeggen. Laat hem/haar dan ook gewoon uitspreken en stel pas achteraf je vraag.

Tip 3: Vat samen

Heeft je collega alles kunnen vertellen wat hij/zij wilde? En heb jij alles goed begrepen? Een handige manier om daarachter te komen, is door jullie gesprek af te sluiten met een korte samenvatting. Herhaal even kort wat er net gezegd werd en wat jouw actie is. Zo onthoud jij alles makkelijker én weten beide partijen wat te doen.

Tip 4: Durf te spreken

Waarschuwt een collega jou voor een probleem of een onveilige situatie? Hoor je bepaalde opmerkingen op de werkvloer? Leg die informatie dan niet zomaar langs je neer, maar doe er iets mee! Communiceer met je chef of andere collega’s. Als niemand spreekt, kan er ook niets gebeuren. Spreken kan mensenlevens redden.

Weg met miscommunicatie en de bijhorende frustratie. Door écht te luisteren naar je collega’s werken jullie samen aan een veilige werksituatie. Heb je hierover vragen? Stel ze aan je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) job!