Een werf heeft soms veel weg van een mierenhoop, met al die werkmannen (en -vrouwen), machines en materialen. Diverse beroepen werken er tegelijkertijd door elkaar. Het is er een komen en gaan in functie van de uit te voeren taken. Het gevolg? Er zijn heel wat aspecten die onder controle moeten gehouden worden om arbeidsongevallen te voorkomen.

Gebruik het juiste materiaal

In die drukke werkomgeving is het belangrijk om alert te blijven. Voor je eigen veiligheid en die van alle anderen die zich op de werf bevinden. Hoe je dat doet? Door de juiste uitrusting en gereedschappen te gebruiken en je bewust te zijn van je omgeving. Dit zijn enkele tips.

  • Vermijd zwaar en/of langdurig werk op een hoogte.

  • Gebruik bij voorkeur een aangepaste steiger, perfect gemonteerd en gecontroleerd.

  • Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen om materialen te verplaatsen in plaats van dat handmatig te doen.

Die tips lijken misschien vanzelfsprekend. Maar houd ze altijd in gedachten en pas ze consequent toe. Blijf bovendien alert tijdens elke opdracht en bekijk alles wat je doet met een kritische blik. Zo werk je altijd in alle veiligheid in aangepaste werkomstandigheden.

Wil je meer informatie en handige tips zodat iedereen kan meewerken aan de veiligheid op de werf? Contacteer je preventieadviseur.