Neem je de wagen, scooter of moto om van en naar het werk te gaan? Ga je te voet, met de fiets of gebruik je het openbaar vervoer? Ben je regelmatig op de baan voor leveringen of onderweg naar klanten? Houd dan altijd je blik op de weg! Verplaatsingen van en naar het werk of klanten zijn een belangrijke bron van ongevallen, met soms blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Wees dus altijd voorzichtig onderweg. 

Drie gouden regels voor gemotoriseerd vervoer

Zit je achter het stuur van een wagen, moto of scooter tijdens je professionele verplaatsingen? Wapen je dan met deze drie gouden regels om het risico op ongelukken gevoelig te verminderen.

 1. Negeer je telefoon
  Leg hem tijdens je rit gewoon aan de kant.
   

 2. Zorg ervoor dat je altijd helder van geest bent
  Alcohol en drugs zijn verboden, ze tasten je alertheid aan.

 1. Blijf kalm
  Blijf in alle omstandigheden kalm en wees hoffelijk voor de andere bestuurders.

Drie gouden regels voor voetgangers, fietsers en pendelaars

Ben je te voet, met de fiets of neem je het openbare vervoer? Zelfs als je zelf niet rijdt, loop je als zwakke weggebruiker heel wat risico’s onderweg. Wees daarom extra voorzichtig, met deze drie gouden regels in gedachten.

 1. Wees alert onderweg
  Andere weggebruikers kunnen je misschien niet duidelijk zien. Hou ook steeds voldoende afstand met je voorgangers. Hoe je ideale rijafstand kan vinden? Check het in onderstaand artikel.

 1. Zorg ervoor dat je gezien wordt. Draag daarvoor reflecterende kledij.

 2. Wees extreem voorzichtig als je de weg oversteekt.

In elk geval, pas je gedrag aan de verkeers- en weersomstandigheden aan. En nog een laatste advies: vertrek voldoende op tijd zodat je je niet moet haasten.


Wil je meer informatie en handige tips zodat iedereen kan meewerken aan de veiligheid onderweg? Neem contact op met je leidinggevende of preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!