Heel wat chauffeurs bellen tijdens het rijden. Een hallucinante situatie als je weet dat je veel meer kans loopt om bij een ongeval betrokken te raken. Stuur je een sms? Dan wordt dat risico nog hoger! 

Hou je ogen op de weg en niet op je smartphone

Bellen achter het stuur eist een groot deel van je aandacht op, zelfs als je handsfree belt. Nochtans weet iedereen dat een voertuig besturen veel concentratie vereist. Wat doen bestuurders die bellen en rijden? Ze vertragen plots als ze een oproep ontvangen of iemand opbellen. Ze vertonen aarzelend, onaangepast rijgedrag en wijken van hun rijstrook af. Ze zien verkeersborden over het hoofd en ze houden zelden rekening met de zwakke weggebruikers. Wat moet je doen als je telefoon rinkelt? Neem niet op, zet je wagen aan de kant en bel terug. Bel je handsfree? Vraag dan of je later mag terugbellen. Want zelfs handsfree bellen is gevaarlijk en leidt je aandacht van het verkeer af.

Hou je handen op het stuur en niet op je smartphone

Mensen gebruiken hun smartphone steeds meer voor sociale media en tekstberichten, ook achter het stuur. Van alle Europeanen mailen en sms'en de Belgen het meest in de auto. Dat blijkt uit een onderzoek bij 10.000 bestuurders in 10 Europese landen, uitgevoerd door de Franse stichting Vinci Autoroutes in 2015. Nochtans nemen de risico's op een verkeersongeval flink toe met het lezen of schrijven van tekstberichten, het versturen van een e-mail of het checken van je laatste facebookverslag in de wagen. Stel jezelf de vraag: is dat ene bericht echt zo belangrijk? Stop dan waar dat is toegelaten (niet op het voetpad, aan het rode licht of op de pechstrook) en vervolg daarna je weg. Of wacht tot je op je bestemming bent. Safety First!

Wist je dat …

  • gsm’en op de fiets verboden is en je een boete kan opleveren?

  • je niet mag gsm’en als je met je wagen stilstaat aan de rode verkeerslichten?

  • de politie streng optreedt tegen bestuurders die gsm’en in de wagen?


Hou je het graag veilig op de baan? Heb je hierover vragen? Contacteer dan je veiligheidsadviseur.


Enjoy your (Safe) Job!