Werk je als arbeider? Dan weet je als geen ander dat je regelmatig te maken krijgt met mogelijk risicovolle situaties. Daarom is je werkgever wettelijk verplicht een grondige risicoanalyse uit te voeren van alle jobaspecten. Op basis daarvan wordt een preventiebeleid uitgestippeld om ongevallen op het werk te voorkomen. Persoonlijke beschermingsmiddelen – kortweg PBM’s –  kunnen je daarbij beschermen. Maar wees voorzichtig. Draag altijd de juiste bescherming en gebruik ze verstandig.

Voor elke activiteit een aangepaste PBM

Vereist je job manuele arbeid? Kleed je dan in een blauwe werkoutfit. Werk je als lasser? Opteer dan voor vlammenwerende Proban-kleding om je veiligheid te maximaliseren. Moet je werkhandschoenen dragen? Kies dan meteen de juiste. Er bestaan immers tientallen modellen, elk specifiek ontwikkeld voor een bepaald type van activiteit.

Maar er zijn nog heel wat andere risico’s op de werkvloer. Vergeet niet om jezelf ook daartegen te beschermen. Daarvoor bestaat een arsenaal aan bescherming: helmen, gehoor- en ademhalingsbescherming etc. Als werknemer ben je trouwens verplicht ze te gebruiken.

Zijn je persoonlijke beschermingsmiddelen beschadigd, versleten of niet geschikt voor het type werk dat je gaat doen? Neem dan geen enkel risico: vervang ze. Weet je niet goed hoe je je persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken? Vraag het dan gewoon aan je werkgever. Hij is verplicht je daarover voldoende te informeren. Voorkomen is altijd beter dan genezen!


Heb je nog vragen? Wil je ergens over praten? Neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!