Een helderblauwe hemel, het kwik klimt omhoog. De zomer komt eraan! De warmte van de zon doet goed. Maar die aangename zonnestralen op je huid kunnen ook minder aangename gevolgen hebben.

Wat kan er gebeuren bij te veel zon?

Iedereen heeft ooit weleens last gehad van een verbrande huid. Maar de gevolgen van te veel zon zijn soms erger. Bij werken in extreme warmte en/of zon kan je hoofdpijn krijgen, misselijk of duizelig worden en zelfs uitgedroogd raken. Dat laatste is niet zonder risico, een hitteslag kan dodelijk zijn.

Maar de gevolgen van te veel zon voel je niet altijd meteen. Bij langdurige blootstelling aan direct zonlicht verhoogt het risico op huidkankers namelijk ook sterk!

Die warme zonnestralen brengen dus duidelijk enkele risico’s met zich mee. Gelukkig kan je die met enkele simpele maatregelen gemakkelijk onder controle houden.

Hoe vermijd je zonnerisico’s?

  • Zorg dat je minder in direct zonlicht komt, tijdens je werk én tijdens je pauzes. Gebruik desnoods een parasol of zonnescherm om in de schaduw te kunnen werken.

  • Draag beschermende kledij met lange mouwen en broekspijpen, een hoed of pet en een UV-absorberende zonnebril.

  • Gebruik regelmatig een zonnebrandmiddel, aangepast aan jouw specifieke huidtype. Smeer ook als je in de schaduw werkt. Ook daar zijn UV-stralen.

  • Drink voldoende water.

  • Wees extra voorzichtig tijdens de warmste uren van de dag, meestal tussen 11 uur en 16 uur.

Met deze simpele maatregelen verminder je de risico’s van het zonlicht sterk. Maar blijf toch aandachtig. Onderzoek je huid regelmatig op ongewone veranderingen of onregelmatigheden en contacteer je huisdokter of een gespecialiseerde huidarts bij twijfels.

Heb je vragen? Stel ze aan je veiligheidsadviseur.

Enjoy your (safe) job!