Wist je dat bijna één op vijf arbeidsongevallen gebeurt op weg van en naar het werk? Dat cijfer ging de afgelopen maanden nóg verder de hoogte in. Zowel bij traditionele vervoersmiddelen als nieuwe vormen van mobiliteit. En dat ondanks alle inspanningen op het vlak van verkeersveiligheid. Onze boodschap? Pendel uit je doppen! Niet alleen je leven, ook je job hangt aan een zijden draadje. Net als je bewegingsvrijheid. Want wie veilig thuiskomt, kan nog alle kanten uit.

Kort door de bocht

Valt het je ook op? In het nieuws verschijnen steeds meer berichten over zware verkeersongevallen. Vaak met zwakke weggebruikers in een weinig benijdenswaardige hoofdrol. En ja: de opmars van hippe transportmiddelen als monowheels, hoverboards, elektrische steps en e-bikes is daar zeker niet vreemd aan. Al is die vingerwijzing net iets te kort door de bocht. Want ook het aantal incidenten met auto’s, motorfietsen, scooters en traditionele fietsen nam de afgelopen maanden toe.

Jij, zij én wij betrokken

‘Voorzichtig op de baan, hé!’ Het blijft dus een logische wake-upcall. En oh boy, wat hoorde je die ongetwijfeld al vaak. Wij onthouden ons dan ook van de zoveelste herhaling, al begrijpen we perfect vanwaar die bezorgdheid komt. Want een woon-werkongeval heeft vaak verregaande gevolgen. In de eerste plaats voor jezelf. In het ergste geval kan je je uitzendjob niet meer hervatten en raak je je functie kwijt. Je werkgever – onze klant dus – moet die bijgevolg opnieuw invullen en het opleidingstraject heropstarten vanaf nul. En dat betekent ook extra werk voor de Asap-consulenten.

Blijf wendbaar!

Kortom: bij een letstelongeval trek je heel wat mensen mee in je val. En kun je plots geen kant meer uit. Letterlijk en figuurlijk. Professioneel omdat woon-werkverkeer onmogelijk wordt en je niet meer inzetbaar bent op de werkvloer. Daarmee ontneem je jezelf ook de kans om je talenten te tonen en te groeien in je job. Een ongeval zet zo een rem op je persoonlijke ontwikkeling en toekomstige carrière.

Maar ook thuis is het een flinke domper op de feestvreugde. Vakantie, sport of leuke familie-uitstapjes zijn even niet meer aan de orde. Tijd die voortaan gaat naar (kostelijke) revalidatie, administratie en de zoektocht naar een nieuwe job. Conclusie: één luttel moment van onoplettendheid maakt je in één klap minder wendbaar. In zowel werk als fun. 

Ongeval- én vogelvrij

Gun jezelf dan ook de flexibiliteit om te gaan en staan waar je wilt. Om 100% te knallen in je loopbaan, heerlijk te sporten als je thuiskomt na een drukke werkdag of een verfrissende pint te drinken met vrienden. Ongevalvrij is vogelvrij! Overeind blijven in het verkeer is overeind blijven in het leven. Laveren tussen files en obstakels. En voluit gaan voor ambities en dromen. Dat is wat wij jou wensen. Precies daarom geven we je graag nog enkele nuttige tips mee om een woon-werkongeval te vermijden.

Nuttige tips

  • Pas je snelheid aan de omstandigheden aan. Ongeacht je vervoersmiddel.

  • Vermijd de spits. Heb je flexibele werkuren? Vertrek dan een uurtje later of vroeger.

  • Maak je zichtbaar in het verkeer. Fluo, knipperlicht of knalgele helm: als het maar opvalt!

  • Begeef je áltijd alcohol- en drugsvrij op de baan. En denk daar de dag/avond voordien al aan.

  • Draag kleding in functie van je voertuig. Bermuda’s en bromfietsen zijn zelden een goede combo.

  • Zorg dat je voertuig technisch tiptop in orde is. En beheers de kneepjes van het rij-vak.

  • Respecteer élke verkeersregel. Zeker de ongeschreven: toon respect voor andere weggebruikers.

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen