Pak je het serieus aan? Dan vraagt solliciteren heel wat tijd. Met als kers op de taart: een job die op je lijf is geschreven. Iedereen droomt ervan. Maar waar vind je die job? Online, offline, of alle twee? Hoe ga je best te werk? Alles begint bij … jezelf!

Weet wat je wilt in een job

Denk eerst eens goed na: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Wees eerlijk over je sterktes en zwaktes. Maak dan een lijst van bedrijven en sectoren waarvoor je wilt werken en functies die je interesseren. Weet je dat allemaal duidelijk, dan kun je veel gerichter op zoek gaan. En je voorkomt dat je voor té veel fucnties tegelijk solliciteert. Solliciteer dus alleen voor jobs die je écht wilt. Zo verspil je geen kostbare tijd, geld en energie.

Screen jezelf en het bedrijf

Heb je niet meteen een bedrijf in gedachten? Online en offline vind je natuurlijk heel wat inspiratie. Ga eens zoeken op vacaturessites, zoals www.vdab.be, www.jobat.be, www.stepstone.be, www.monster.be, en www.indeed.com. Doorpluis jobmagazines en kranten. Screen jezelf bij elke vacature. Wil je die job écht? Past hij goed bij jou? Voldoe je aan de vereisten? Screen ook het bedrijf. Scoort de onderneming goede punten op sociale media? Wat vertelt hun website? En hun Facebook-pagina?

Solliciteer spontaan voor een functie

Is er niet meteen een vacature beschikbaar in het bedrijf van je dromen? Trek dan je stoute schoenen aan en ga spontaan solliciteren. Dat kan via e-mail. Of trek eens de aandacht via een brief met een origineel cv. Let natuurlijk wel op of dit kan in de sector waar je wil werken.

Zorg voor een goede organisatie

Met een overzichtelijke organisatie boek je meer en sneller resultaat. Hou alle jobs en bedrijven bij waarin je interesse hebt. Je mailwisseling bewaar je in aparte mapjes. Noteer ook de stand van zaken van elke sollicitatie. Welke sollicitaties heb je gedaan en hoe, met wie heb je gemaild of gebeld, van welk bedrijf kreeg je een antwoord, heb je al een herinnering gestuurd? Hou alles goed bij. Een programma zoals Excel is daarvoor heel handig. Want voor je het weet ben je iets vergeten of maak je fouten.

Keer je netwerk binnenstebuiten voor een nieuwe job

Wie je kent, is net zo belangrijk als wat je kunt. Dus keer je netwerk binnenstebuiten, zowel online als offline. Spreek mensen aan en vertel hen dat je op zoek bent naar een job. Leg nieuwe contacten. En ga naar jobbeurzen en netwerkevents. Deel je zoektocht op sociale media.

Denk er ook aan dat je je kansen op een nieuwe job gevoelig verhoogt met een LinkedIn-profiel. Hoe je een sterk profiel samenstelt? Asap heeft hierover een duidelijke handleiding geschreven. Je leest al onze tips hier. En terwijl je bezig bent op internet: google ook eens je naam. Want je mag zeker zijn: je toekomstige baas zal dat ook doen. Welke websites staan er bovenaan? Een Facebook-bericht met te gekke foto’s? Maak daar komaf mee en verwijder alle berichten en foto’s op sociale netwerken die een ‘fout’ beeld geven van jou.

Ga langs in een uitzendkantoor voor een toffe functie

Met een jarenlange interimervaring en gespecialiseerde jobdivisies heeft Asap alles voor je in huis! Kom eens langs in een van onze kantoren. Onze uitzendconsulenten gaan tot het uiterste om de perfecte match te maken tussen talenten en ondernemingen. Spring snel binnen in een Asap-kantoor voor een persoonlijke kennismaking of maak een afspraak. Er is er altijd wel eentje in je buurt.

Maar ook buiten kantooruren heb je bij Asap toegang tot het grootste en beste jobaanbod. Check onze uitgebreide jobsite op Asap.be. Met een persoonlijk profiel solliciteer je er bovendien in 1 klik. Waar je maar wil en wanneer je maar wil. Gedaan met eindeloos je gegevens invullen bij elke nieuwe sollicitatie! Je merkt, Asap maakt het je graag makkelijk.

Enjoy your (new) Job!

Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen