Wist je dat mensen zich heel snel een beeld vormen van anderen? Namelijk binnen de 30 seconden. De eerste seconden van een kennismaking zijn dan ook superbelangrijk. Zeker tijdens een sollicitatiegesprek, als je toekomstige werkgever wil checken of jij de juiste persoon bent voor de job. Een goede eerste indruk maken is dus de boodschap!

5 tips om een sterke eerste indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek

1. Laat je dadelijk van je beste kant zien vóór je sollicitatiegesprek begint.

Je selectie begint van zodra je de onderneming binnen stapt. Soms informeert je interviewer bij de receptionist(e) of assistent(e) hoe je je entree maakte en wat je deed in de tijd dat je moest wachten. Ook toekomstige collega’s passeren graag eens om de kandidaten te zien. Wees dus altijd open, vriendelijk en attent. 

Vermeld bij de receptie duidelijk je naam, de reden van je komst en met wie je een afspraak hebt. Zorg ervoor dat je de naam van je contactpersoon correct uitspreekt. Je wil toch vermijden dat je naar meneer Peters vraagt, terwijl je gesprekspartner Petermans heet?

2. Geef je ogen goed de kost en neem de omgeving in je op

Moet je nog even wachten? Ga dan rustig zitten op de plek die je wordt toegewezen en probeer je te ontspannen. Dit is het ideale moment om een goed beeld van het bedrijf te krijgen!

 • Zit rechtop en kijk open om je heen.
  Door een fiere lichaamshouding maak je een energieke en zelfbewuste indruk!
   

 • Neem de omgeving in je op.
  Hoe is de inrichting van het bedrijf? Wat hangt er aan de muren? Is het interieur verzorgd en ordelijk?
   

 • Neem bedrijfsbrochures of folders even door.
  Liggen er brochures of folders aan de receptie of in de wachtruimte? Ga er dan even door. Je vindt hierin misschien interessante info die je kan vermelden tijdens je gesprek.
   

 • Proef de sfeer van het bedrijf.
  Hoe gaan de mensen met elkaar om? Begroeten ze elkaar vriendelijk en maken ze een praatje? Wat voor kleding dragen ze?

3. Het sollicitatiegesprek begint: geef een goede handdruk en maak oogcontact

Laat bij je kennismaking het eerste initiatief over aan je contactpersoon. Stel je dan voor met een goede handdruk - niet te slap en niet te stevig. Kijk de ander daarbij in de ogen.

4. Zeg duidelijk je naam en spreek de interviewer persoonlijk aan.

Spreek je gesprekspartner tijdens het interview aan met zijn/haar naam. Dat maakt het gesprek een stuk persoonlijker.

5. Ga in interactie tijdens je sollicitatie

 • Toon oprecht interesse in je gesprekspartner en start een gesprek. Maak bijvoorbeeld een positieve opmerking over het gebouw of de ligging ervan. Denk aan wat je zag bij het wachten.

 • Wacht even tot je een zitplaats wordt aangeboden en installeer je comfortabel (niet onderuitgezakt of op het puntje van je stoel).

 • Pas je intonatie en spreeksnelheid aan die van je interviewer aan.

 • Krijg je een drankje aangeboden, accepteer het dan of bedank op een vriendelijke manier.


Een sterke eerste indruk maken? Met deze Asap-tips blijft die van jou nog lang nazinderen. Hulp nodig in de zoektocht naar een job die helemaal bij jou past? Onze jobspecialisten helpen je graag. 


Succes en … Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen