Talenkennis is een belangrijke troef om je droomjob aan de haak te slaan. Maar vlot switchen naar het Frans? Op vakantie lukt het al wat makkelijker dan op de werkvloer. Nochtans zijn er in je dagelijkse omgeving heel wat opportuniteiten om te leren. Zin om het Frans meer onder de knie te krijgen? Dat lukt makkelijk met deze 7 tips.

1. Leg jezelf niet teveel druk op

Binnen een jaar vlot Frans spreken: het is niet bepaald een bemoedigende doelstelling. Ga liever stap voor stap te werk. Bepaal haalbare doelen. Verplicht jezelf bijvoorbeeld om met je Franstalige collega’s of vrienden enkel en alleen Frans te spreken. En niet meteen naar het Nederlands terug te schakelen als je het even moeilijk hebt.

2. Geef aan dat je wil oefenen

Behulpzame collega’s of vrienden spreken je aan in jouw moedertaal. Om het jou makkelijker te maken. Maar dat is net niet wat jij nodig hebt. Geef aan dat je je Frans wil oefenen. Dat je zoveel mogelijk de Franse taal wil horen en zelf wil (leren) spreken. Wedden dat je heel wat leert van hen?

3. Zoek de Franse taal op

Er zijn meer leermogelijkheden in je omgeving dan je denkt. Switch naar een Franstalige radiozender. Lees mails, bedrijfsbrochures, websites, je krant of  favoriete magazines in het Frans. Een makkelijke manier om heel wat relevante uitdrukkingen op te pikken. Online vind je bovendien heel wat (budgetvriendelijke) cursussen en apps om de Franse taal machtig te worden. Zo kan je onder andere bij de VDAB terecht voor een brede selectie aan gratis lessen.

4. Zoek een taalbuddy

Goede voornemens kunnen al snel naar de achtergrond verdwijnen. Maar niet als je de uitdaging samen aangaat met een collega of vriend(in). Iemand die net als jij vlotter Frans wil spreken. En samen met jou zoveel mogelijk wil oefenen. Zoek daarom een taalbuddy. Zo motiveren jullie elkaar.

5. Geef verloren tijd een Franse twist

Hoeveel tijd ‘verlies’ je elke ochtend en avond op het openbare vervoer of in de file? Genoeg tijd in elk geval om nuttig in te vullen. Door een praktische taalgids te lezen bijvoorbeeld. Of te luisteren naar een Franse taalles. Ben je even niet in de mood en wil je je ontspannen? Luister dan gewoon naar een Franstalig radiostation.

6. Durf te spreken

Een vreemde taal leren? Dat is durven. Durven om consequent die taal te blijven spreken, inclusief de nodige fouten. Want die horen er gewoon bij. Als je een taal pas wil spreken wanneer je ze volledig machting bent, dan komt er waarschijnlijk helemaal niks van in huis. Durf dus. En zie de humor in van je ‘versprekingen’.

Voor de échte durvers: wat dacht je van een interimjob op een Franstalige afdeling? Wedden dat je op korte tijd heel wat oppikt? Onze uitzendconsulenten helpen je graag in je zoektocht.

Je vlotter uitdrukken in het Frans? Met deze tips kom je al zeker een stuk verder. Je kan ze gemakkelijk toepassen in je dagelijkse leven. Bonne chance ! 

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen