Als manager of bedrijfsleider wil je de beste mensen inzetten in je afdeling of bedrijf. Wie droomt er niet van een kweekvijver van talent, met gemotiveerde medewerkers die over alle nodige vaardigheden voor een specifieke job beschikken? Om je die te helpen aanleggen, reiken we je enkele handige technieken aan.

Vandaag is het echter niet eenvoudig om nieuw talent aan te trekken. Bovendien is het alle hens aan dek om waardevolle medewerkers aan boord te houden. Het is dan ook heel belangrijk om talent bij je personeel te screenen en te ontdekken. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich gewaardeerd voelen en kunnen doorgroeien binnen de organisatie? 
 
Hieronder ontdek je frequent gebruikte hr-technieken, die je kan inzetten om talent bij medewerkers op te sporen en hen een duwtje te geven in de juiste professionele richting.

Prestatiebeoordelingen

Prestatiebeoordelingen zijn een belangrijk hulpmiddel om talentvolle werknemers te identificeren. Als je de prestaties van werknemers regelmatig beoordeelt, zal je merken welke werknemers uitblinken in bepaalde taken en verantwoordelijkheden en wie er mogelijk talent heeft voor andere taken. Op die manier creëer je mooie opportuniteiten op het vlak van interne mobiliteit, met tevreden medewerkers die de kans krijgen om hun talenten maximaal te ontplooien. 

Competentiemanagement

Competentiemanagement is een proces waarbij je de vaardigheden en capaciteiten van werknemers analyseert en beoordeelt. Dit kan helpen om hun talenten te identificeren en hun potentieel voor toekomstige functies te bepalen. Interne assessments organiseren, in combinatie met doelstellings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken, past in het kader van deze hr-techniek. 

Loopbaanontwikkeling

Loopbaanontwikkeling is een proces waarbij je je medewerkers helpt hun loopbaantraject te bepalen en hun vaardigheden en ervaring te ontwikkelen, om zo hun doelen te bereiken. Dat kan helpen om talentvolle werknemers te identificeren en hen bij te staan bij de ontwikkeling van vaardigheden en ervaringen die nodig zijn om hun professionele dromen te realiseren. 

Mentorschap en coaching

Mentorschap en coaching kunnen zeer effectieve hulpmiddelen om talent bij werknemers te ontwikkelen. Als je ervaren collega’s – al dan niet in een leidinggevende functie – inschakelt om (nieuwe) collega’s te begeleiden en te adviseren, dan kunnen ze hun vaardigheden en capaciteiten verder ontwikkelen. Kennis en ervaring uitwisselen, in combinatie met een opleiding op de werkvloer, is een effectieve tool om talentvolle medewerkers aan te trekken en aan boord te houden. 

Successieplanning

Successieplanning is het proces waarbij jouw bedrijf of organisatie investeert in een continue en soepele overgang van leiderschap, op alle niveaus. Bij deze hr-techniek hoort de identificatie van talentvolle werknemers die geschikt zijn voor leidinggevende functies en de ontwikkeling van hun vaardigheden, zodat je een talentpool van leidinggevend talent kunt aanleggen.

Asap informeert!

Uiteraard kunnen we hier niet alle vragen over dit boeiende thema beantwoorden. Heb je nood aan extra informatie over de mogelijkheden van hr-tools en -technieken voor jouw afdeling of onderneming? Neem dan zeker contact op met de experts van Asap!

Hulp nodig bij het zoeken van medewerkers?

Neem contact op!

Meer blogartikels lezen