Werk je als uitzendkracht? Dan bouw je automatisch vakantiedagen op voor het volgende jaar. Het maakt niet uit of je als arbeider of bediende aan de slag gaat. Hoe meer dagen je dit jaar werkt, hoe meer vakantiedagen je volgend jaar in het vooruitzicht hebt. Details over de berekening van je vakantiegeld en vakantiedagen ontdek je hier.

Vakantiedagen en vakantiegeld voor arbeiders

Werk jij als arbeider?

Vakantiedagen Het aantal gewerkte dagen én gelijkgestelde dagen bepalen dan het aantal vakantiedagen voor volgend jaar. Hoeveel dagen je effectief mag opnemen, is afhankelijk van het stelsel waarin je werkte. Meer weten? Op de website van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie ontdek je op hoeveel vakantie je precies mag rekenen per gewerkte dag.
VakantiegeldJe prestaties dit jaar bepalen ook het bedrag van je vakantiegeld voor volgend jaar. Het vakantiegeld bedraagt 15,38% van het loon dat je verdiende tijdens het voorgaande jaar. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie stort dat bedrag in mei of juni op je rekening. Helemaal op tijd voor je zomerbreak!

Vakantiedagen en vakantiegeld voor bedienden

Werk je als bediende? Dan verloopt de berekening van jouw vakantiedagen net iets anders.

Vakantiedagen Het aantal gewerkte maanden (of eventueel delen van gewerkte maanden) in het voorafgaande jaar zijn bepalend voor het jaar nadien. Heb je vorig jaar een volledig jaar gewerkt? Dan heb je recht op 4 weken (= 20 dagen) vakantie.
VakantiegeldAls uitzendkracht-bediende krijg je op het einde van elke arbeidsovereenkomst het vakantiegeld van het volgende jaar al in de vorm van ‘vertrekvakantiegeld’. Dit vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34% van je loon en ontvang je samen met de uitbetaling van je loon. Jouw vakantiebudget komt dus in stukken, hetzelfde jaar nog. Hou er rekening mee dat jij het jaar nadien geen extraatje ontvangt in mei of juni!

Wil je je vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht graag in detail bekijken? Maak een afspraak bij een Asap-kantoor in je buurt. We gaan er graag samen met jou even door. Tot gauw.

Enjoy your Job! Enjoy your Holidays!

Vind jouw droomjob

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen