Uit onderzoek blijkt dat je diploma key blijft om een toffe job te vinden. Maar de specifieke kennis en vaardigheden die je traint tijdens je opleiding blijken vandaag niet meer voldoende om potentiële werkgevers te overtuigen. De job van je leven aan de haak slaan? Dan zal je moeten uitpakken met enkele belangrijke soft skills. Heb jij die onder de knie? Test het nu online.

Wat zijn soft skills?

Een balans kunnen opstellen, lassen, met een vorkheftruck rijden, werken met spreadsheets, programmeren, etc.: uiteraard zijn die skills noodzakelijk om een sollicitatiegesprek te kunnen scoren. Maar rekruteerders zijn niet alleen op zoek naar de kandidaat die de job perfect zou kunnen uitvoeren. Bij de finale selectie zoomen zij sterk in op andere aspecten. Dat zijn de zogenaamde soft skills:

Pas jij als persoon binnen het team? Ben je communicatief? Functioneer jij goed in groep? Kan je goed zelfstandig werken? Werken onder druk? Neem je initiatief? Maak je een goede indruk op klanten? Hoe ga je om met feedback?

Het belang van soft skills voor jongeren

Soft skills blijken de sleutel tot de arbeidsmarkt. En dat geldt in het bijzonder voor jongeren en starters, die (nog) niet kunnen uitpakken met veel werkervaring.

Maar hoe is het gesteld met de soft skills van jongeren? Helaas niet al te best, zo blijkt uit gedetailleerd onderzoek van het VFU (Vormingsfonds voor Uitzendkrachten) in samenwerking met KU Leuven. Jammer. Want een gebrek aan soft skills keldert je winstkansen gevoelig tijdens het sollicitatieproces. Maar ook als je aan de slag bent, hebben soft skills een belangrijke impact met als inzet: het behoud van je job.

De top 10 soft skills

Maar wat zijn nu de soft skills die je de beste kansen garanderen om een job te vinden én te behouden? Welke key soft skills vinden werkgevers het meest belangrijk? VFU en KU Leuven onderzochten het en kwamen tot de volgende top 10.

  1. De juiste attitude

  2. Flexibiliteit

  3. Verbale communicatievaardigheden

  4. Jezelf professioneel kunnen voorstellen

  5. Stipheid

  6. Initiatief nemen

  7. Inzicht hebben in je sterke en zwakke punten

  8. Kunnen luisteren

  9. Weten wanneer te spreken en te zwijgen

  10. Omgaan met feedback en kritiek

Online test App-titude: hoe sterk zijn jouw soft skills?

En jij? Hoe staat het met jouw soft skills? Heb jij wat nodig is om de job van je leven aan de haak te slaan? Of zijn er skills die je verder kan ontwikkelen om je kansen te boosten? En welke zijn dat dan?

Je komt het allemaal te weten in de online app App-titude die VUF en KU Leuven ontwikkelden. Test online hoe klaar jij bent voor een job op testyourselfie.eu.

Tips nodig? Je soft skills verder ontwikkelen? Onze TalentXperts helpen je graag op weg met een persoonlijke begeleiding, jobcoaching en sollicitatietrainingen. Je carrière lanceren mét de nodige soft skills? Bel naar 089 20 14 00.


Tot gauw!

Enne … Enjoy your (first) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod