Zoveel te doen, zo weinig tijd … Ken je dat gevoel? Soms zou een dag wel 48 uur moeten tellen. Het aantal uren per dag kun je niet veranderen.
Gelukkig is er wél een manier om meer uit je uren te halen: een goed timemanagement!
Maar hoe begin je eraan? Neem eerst en vooral even de tijd om dit artikel, met handige tips om efficiënter te werken, te lezen.

Resultaat

Minder stress, meer tijd en dus ook … meer plezier in je werk.

5 handige tips voor een beter timemanagement

Tip 1: leer jezelf kennen

Eerst en vooral: hou een logboek bij. Noteer in blokjes van een half uur waarmee je bezig bent en hoe vlot dat gaat. Hou dat zeker een aantal dagen vol. Bekijk daarna het resultaat. Pluis uit wat je allemaal hebt gedaan. En hoe lang je overal mee bezig was. Maar vooral: waaraan je te veel tijd verliest. Dan kun je die dingen verhelpen. Meten is nu eenmaal weten.

Tip 2: kies voor prioriteiten

Je logboek is ook een goed uitgangspunt om een prioriteitenlijst op te maken. Welke taak krijgt voorrang? Kun je de taak misschien delegeren? Of is er een andere oplossing? Hou rekening met het belang van de taken en je eigen werkritme. Doe zeker geen twee of drie dingen tegelijk. En voorzie ook altijd wat tijd voor onverwachte zaken of om brandjes te blussen. Zo creëer je wat ademruimte en wordt je agenda plots een haalbare kaart.

Tip 3: luister naar je bioritme

Iedereen heeft een innerlijke klok. En die bepaalt grotendeels je werkritme. Negeer ze niet, maar maak er handig gebruik van om je dag in te delen. Ben je een ochtendmens? Verzet dan het meeste werk in de ochtend. Heb je een paar uur nodig om wakker te worden? Plan je moeilijke taken dan beter in de namiddag. Je energiepeil heeft ook veel te maken met je eetpatroon. De gouden regel: eet licht en gezond. En sla je pauze niet over. Lunchen is NOOIT tijdverlies.

Tip 4: laat je niet afleiden

E-mails, surfen, kletsende collega’s: ze halen je uit je ‘work flow’. En doen je werkritme stokken. Zet daarom je mailbox tijdelijk uit en beantwoord je mails in tijdsblokken. Plan die blokken vooraf in je agenda. En neen – niet stiekem gluren tussenin! Surf alleen naar pagina’s die je écht nodig hebt. En kletsen? Daarvoor heb je de pauzes. Dat kletst sowieso veel aangenamer ;-)

Tip 5: hou orde op zaken

Wie opruimt is te lui om te zoeken. Dat zeggen slordige mensen altijd. Geloof ze niet. Een rommelig bureau leidt tot een rommelige geest. Ruim daarom elke dag op (voorzie dit in je to-dolijstje). Op je bureau horen alleen de dingen thuis waarmee je nu bezig bent. Gebruik een klasseersysteem voor je andere documenten. En durf nutteloze documenten weg te gooien. Bij het papier en karton, natuurlijk.

Tot slot: pauze … is … pauze. Daarin werk je niet! Met opgeladen batterijen ga je nu eenmaal eens zo graag aan de slag.

Het allerbelangrijkste?

Enjoy your Job

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen