Rekruteerders durven ze steeds vaker te stellen tijdens je sollicitatiegesprek: ‘vreemde’ vragen die ogenschijnlijk niets te maken hebben met de job.
Sommige vragen kunnen je dan ook behoorlijk uit je lood slaan. Maar geen nood! Als je eenmaal weet wat je interviewer eigenlijk van je wil horen, beantwoord jij die ‘vreemde’ vragen vlotjes. Wij geven je met deze voorbeelden alvast een voorsprong.

Vraag 1: Kan je me deze pen verkopen?

Deze ‘klassieker’ staat met stip op 1. Als je de film The Wolf of Wall Street zag, weet je het antwoord al. Voor degene die Leonardo Di Caprio nog niet in actie zagen: spoiler alert!

Met deze vraag test de rekruteerder je commerciële talenten. In Leo’s geval was het antwoord de nood voor een pen creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je een (arbeids)contract moet tekenen. Maar je kan ook een andere aanpak hanteren. Vraag bijvoorbeeld aan de rekruteerder waarom hij/zij de pen zou willen hebben. De aspecten die hij/zij aanhaalt, zijn jouw ideale verkoopsargumenten. Slim, niet?

Vraag 2: Hoeveel tennisballen passen er in deze kamer?

Nee. Je rekruteerder heeft er zelf geen flauw benul van hoeveel ballen er precies in de ruimte kunnen. Het exacte antwoord maakt ook niet uit. Jouw reactie op deze vraag is het belangrijkst. Een ‘dat weet ik niet’ is echt een no go.

Met deze vraag test de rekruteerder je analytisch denkvermogen. ‘Denk’ dan ook even hardop. Beschrijf de ruimte: wat zijn de afmetingen van de kamer, wat is de hoogte, wat zijn de afmetingen van een tennisbal, hoeveel tennisballen kunnen er tegen een muur, etc. Als je die aanzet al kan geven, zit je gegarandeerd goed.

Vraag 3: Als je een superheld was, wie zou je zijn?

Red jij de wereld vanuit de lucht zoals Superman? Zie jij jezelf wel in een batmobiel zoals Batman? Of plak jij graag tegen muren zoals Spiderman? Geen paniek. Je rekruteerder verwacht geen heldendaden van je. Het is vooral een antwoord op de vraag waarom je voor die bepaalde superkracht kiest, die hem/haar intrigeert. Alles wat hij/zij met deze vraag wil bereiken, is een dieper inzicht in wie jij écht bent, hoe je denkt en welke dingen je bezig houden. Geen betere manier om je persoonlijkheid te doorgronden dan via je favoriete superhelden.

Je merkt het. Met dit soort ‘vreemde’ vragen gaat het niet om een juist antwoord. De bedoeling is dat jij out of the box denkt. Alles draait om de manier waarop jij je uit de slag trekt.

Kreeg jij zelf ook al vreemde vragen voorgeschoteld tijdens je sollicitatiegesprek? En hoe bracht jij het ervan af? Deel je ervaringen en nuttige tips met ons via Facebook of LinkedIn.

Wij zijn heel benieuwd naar jouw anekdotes.

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod