Ergonomisch werken raakt volop ingeburgerd op kantoor. Steeds meer werkgevers investeren dan ook in ergonomisch kantoormeubilair en -materiaal. Zo kunnen hun werknemers met een zittend beroep in de beste omstandigheden werken.

De doorbraak van flexplekken, satellietkantoren, thuiswerk en zelfs werken bij een klant maken deze opdracht er niet eenvoudiger op. Maar waar vroeger bureaumateriaal vaak niet of onvoldoende afgestemd was op de individuele ergonomische behoeften van een werknemer, zijn er vandaag tal van mogelijkheden om een (thuis)kantooromgeving zo gezond en veilig mogelijk te maken. 

Wat is ergonomisch werken eigenlijk?

Ergonomisch werken betekent dat je een correcte werkhouding combineert met mentale en lichamelijke herstelmomenten. Dat zorgt ervoor dat je comfortabel en efficiënt werkt, wat dan weer een positieve impact heeft op de productiviteit. Ergonomiespecialisten onderscheiden drie niveaus op het vlak van ergonomie. 

  • Fysieke ergonomie: dit heeft te maken met de fysieke werkomgeving van je medewerkers. Met andere woorden: als werkgever of manager zorg je ervoor dat collega’s een goede werkhouding hebben (ook op werkplekken buiten de klassieke kantooromgeving!) en geen fysieke klachten krijgen. 

  • Cognitieve ergonomie: dit houdt in dat je als werkgever werkstress voorkomt en mentaal welzijn centraal stelt op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het inplannen van voldoende rustmomenten en ruimte bieden voor ontspanning. 

  • Organisatorische ergonomie: onder deze noemer vallen onder meer een transparante communicatie en teambuilding, waarbij medewerkers de ruimte krijgen om via persoonlijke gesprekken ergonomische verbeterpunten aan te kaarten.

In de meeste bedrijven ligt de focus in eerste instantie op fysieke ergonomie, met het inrichten van een verantwoorde werkomgeving waar alle werknemers baat bij hebben. Van een geluidsarme en goed geventileerde werkruimte tot de installatie van ergonomisch bureaumateriaal … Na die fase komen cognitieve en organisatorische aspecten aan de beurt. 

De voordelen van ergonomisch werken

Het spreekt voor zich dat ergonomisch werken diverse voordelen oplevert voor werknemers. Maar ook als werkgever pluk je hier de vruchten van. We zetten enkele voordelen op een rij. 

  • Ergonomisch werken verlaagt de kans op fysieke klachten. 

  • Gezonde werkomstandigheden zorgen voor een lager ziekteverzuim 

  • Werknemers worden productiever. 

  • Een ergonomisch ingerichte (thuis)werkomgeving zorgt voor veilige werkomstandigheden. 

  • En uiteindelijk levert dit meer werkplezier (onze slogan is niet voor niets 'Enjoy your job') én extra welzijn op.

Benieuwd naar enkele praktische tips voor een correct afgestelde (thuis)kantooromgeving?

Met de volgende tips zet je jouw medewerkers alvast goed op weg om op een gezonde manier aan de slag te gaan. 

Creëer een rustige werkruimte 

Zorg voor een rustige werkruimte waar werknemers geconcentreerd kunnen werken, zonder storende factoren die hen afleiden van hun werk. Weg dus met die landschapsbureaus! Idealiter heeft een ruimte voldoende verlichting (met daglicht) en dieptezicht. Minstens twee meter ver kunnen kijken leidt tot minder vermoeide ogen. Het daglicht komt bovendien best zijdelings binnen, om geen storende lichtinval in de ogen of op het computerscherm te veroorzaken. 

Ergonomisch werkmateriaal 

Een groot extern computerscherm van minimum 19” is het minst belastend voor de ogen. Bij sporadisch thuiswerk kan een laptophouder een goede tussenoplossing zijn, omdat men hiermee de hoogte van het scherm en de afstand tot het scherm kan instellen. Een groot scherm is aan te raden voor werknemers die snel last hebben van vermoeide ogen of wiens zicht niet optimaal is. Een apart toetsenbord en aparte muis zijn onmisbaar om comfortabel te kunnen werken. 

Een goede bureaustoel 

Een goede ergonomische bureaustoel leidt tot minder nek- en rugklachten. Voor wie slechts sporadisch thuis werkt en geen bureaustoel heeft, kan een extra kussen in de rug al voor wat meer steun van de lage rug zorgen. Voor wie structureel thuis werkt, is een vlot verstelbare bureaustoel nodig. Bekijk ook of de werktafel aangepast is aan het lichaam en voldoende werkruimte biedt. 

Beweeg en varieer 

Variatie in de werkhouding blijft essentieel. Omdat langdurig stilzitten ongezond is, is het noodzakelijk om het aantal uren te beperken dat een werknemer zittend doorbrengt. Heel wat werktaken kunnen staand of bewegend uitgevoerd worden. Dat heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid, maar bevordert ook de productiviteit. 

Vind versterking voor jouw team

Vind talent

Meer blogartikels lezen