Studentenjobs. Een ideale manier om leuke dingen zélf te financieren: een vakantie met vrienden, een toffe concertzomer, een eigen autootje, een coole outfit, etc. Maar hoe zit dat nu precies? Wanneer mag je eigenlijk een studentenjob uitvoeren? Asap zoomt in.

Wanneer mag ik een studentenjob doen?

Je mag aan de slag met een studentencontract gedurende 600 uren per jaar, als je aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je bent student in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs en studeren is je hoofdactiviteit

  • Je bent oud genoeg

  • Je werkt niet tijdens de uren van je opleiding of andere schoolactiviteiten

Wanneer mag ik geen studentenjob doen?

Er zijn situaties waarbij je de voordelen van je studentencontract verliest. Je mag dus niet aan de slag als jobstudent als:

  • Je hebt een ononderbroken contract van minstens 12 maanden bij eenzelfde werkgever. Na die 12 maanden vervalt je studentenvoordeel. Jij en je werkgever betalen vanaf dan de gewone sociale bijdragen. Ook als je het maximale aantal uren niet overschrijdt. Toch blijven werken als jobstudent? Ga dan aan de slag bij een andere werkgever.

  • Je volgt deeltijds onderwijs. Dan mag je enkel werken tijdens vakantieperiodes, en enkel op voorwaarde dat je geen overbruggingsuitkering krijgt en niet via een deeltijdse arbeids- of stageovereenkomst werkt/gewerkt hebt in het kader van je deeltijds onderwijs.

  • Je volgt avondschool of onderwijs met beperkt leerplan (onderwijs van minder dan 15 lesuren per week of minder dan 27 studiepunten).

Het is niet altijd makkelijk om uit te maken of je student in hoofdactiviteit bent. Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op het Asap-kantoor in je buurt. Onze consulenten helpen je graag verder.

Meer weten over studentenjobs?

Hou dan regelmatig onze blogs in de gaten. Je leest er vanop de eerste rij alles over je rechten en plichten, mogelijkheden en praktische tips! Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Wil je als student alvast proeven van de werkvloer? Wij bezorgen je een eerste jobervaring die je op het lijf geschreven is!

Alvast veel werkplezier!

Enjoy your (student) job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen