De oorlog om talent woedt momenteel als nooit tevoren. Op de arbeidsmarkt heerst schaarste, waarbij er dus meer vacatures zijn dan kandidaten. Concreet betekent dit dat mailboxen van werkgevers niet meer uitpuilen met cv’s en motivatiebrieven, maar dat kandidaten in de driver’s seat zitten.

Kandidaten hebben vandaag de luxe om vacatures kritisch te bekijken – zowel op het vlak van jobinhoud als financieel – en bedrijven met elkaar te vergelijken. Ook hoe een bedrijf het sollicitatieproces aanpakt (van de eerste contactname tot het meedelen van de uiteindelijke beslissing) komt mee in de weegschaal van de sollicitant te liggen. Deze situatie zorgt ervoor dat je als werkgever alle zeilen moet bijzetten om toptalent aan boord te halen en te houden.

Mens plus technologie

Om dit te realiseren, moet je het rekruteringsproces zo efficiënt, objectief en persoonlijk mogelijk aanpakken. Op die manier maak je een blijvende positieve indruk op kandidaten. Voor een succesvolle aanpak heb je uiteraard goede rekruteringsmedewerkers nodig die over de nodige skills en persoonlijke vaardigheden beschikken. Maar dat is vandaag niet meer voldoende. Ook de inzet van nieuwe technologieën is een onmisbare schakel geworden in het rekruteringsproces.

De voordelen van nieuwe technologieën

De voordelen van nieuwe rekruteringstools zijn overduidelijk. Met deze tools kunnen rekruteerders en hr-medewerkers efficiënter, productiever én accurater werken. Ook het managen van verschillende projecten en taken – typisch voor een recruiterfunctie – verloopt heel wat vlotter. En natuurlijk zorgen deze nieuwe tools ervoor dat het rekruteringsproces voor zowel werkgevers als kandidaten aangenamer verloopt, wat dan weer een positieve impact heeft op de candidate experience. Hierdoor is de kans groot dat een kandidaat – ook al valt hij of zij uit de boot bij een vacature – jouw bedrijf toch zal aanraden bij solliciterende vrienden of kennissen.

Naast de inzet van nieuwe technologieën zijn er twee extra trends waarmee je als werkgever of rekruteerder rekening moet houden: enerzijds het belang van mobiel rekruteren en anderzijds de kracht en aantrekkelijkheid van video.

Mobile first

Omdat de ‘mobile first’-generatie steeds meer de arbeidsmarkt inpalmt, is mobiel rekruteren aan een stevige opmars bezig. De zoektocht naar interessante vacatures gebeurt steeds minder vanuit een bureaustoel, maar via de smartphone of tablet. Dit betekent dat je vacatures responsive en user friendly moeten zijn. En houd er ook rekening mee dat (jonge) sollicitanten willen communiceren via WhatsApp, Instagram of spraakberichten. Als je tijdig werk maakt van deze mobile aanpak, dan heb je zeker een streepje voor ten opzichte van concullega’s.

Video wint aan belang bij rekruteren

Video is en blijft een krachtig communicatiemiddel. Ook voor werving en selectie spelen bewegende beelden een belangrijke rol om nieuwe kandidaten aan te trekken. De mogelijkheden zijn eindeloos: videogetuigenissen van medewerkers, een virtuele rondleiding door de kantoren, een informatieve bedrijfsvideo of een dag uit het leven van medewerker x met functie y.

Omdat alle zintuigen en emoties aangesproken worden, scoren jobposts met een video alleszins zeer hoog bij kandidaten. En als je deze techniek ook nog kunt combineren met interactieve touchtechnologie en AI voor een nóg betere jobvoorstelling, dan ben je zonder twijfel op de goede weg.

Een brede waaier van nieuwe technologieën

Vandaag zijn er talloze nieuwe tools die je job als rekruteerder of hr-medewerker extra boeiend kunnen maken. We lijsten enkele handige instrumenten op:

  • Via een vacatureverbeteraar kan je je vacatureteksten tekstueel grondig onder handen nemen en volledig target based opstellen (met suggesties over welke arbeidvoorwaarden kandidaten belangrijk vinden en met welke aspecten ze rekening houden wanneer ze een werkgever kiezen).

  • Of wat dacht je van een tool die het profiel en de activiteiten van kandidaten analyseert op sociale media? Zo weet je steeds hoe je de kandidaat persoonlijk moet aanspreken, welke content hij of zij leuk vindt, enzovoort. Wel met mate te gebruiken!

  • Ben je al vertrouwd met een instrument om assessments, interviews en het aannemen van kandidaten online te synchroniseren?

  • En wat gedacht van een app waarmee je je workflow verbetert? Die app bewaart alle nuttige informatie: ideeën voor blogposts, apps die u in de toekomst wilt gebruiken, websites om later te bekijken, enzovoort. Andere voordelen zijn het nemen van notities tijdens vergaderingen, het opstellen van checklists of het synchroniseren van informatie over verschillende platformen …

 Voor het rekruteringsproces van de 21ste eeuw breken zeer boeiende tijden aan. Hou de vinger aan de pols van deze nieuwe ontwikkelingen, zodat je nieuw toptalent vlot opspoort én aan boord haalt! ASAP helpt u hier graag bij.

Op basis van deze 9 criteria kies je het juiste interimkantoor

Gratis checklist

Downloaden

Vind versterking voor jouw team!

Mist je team een enthousiaste werknemer die de puzzel compleet maakt? Wij ontdekken het graag tijdens een gemoedelijk gesprek bij een (virtueel) kopje koffie.

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen