Op vrijdag 17 mei 2024 is het officieel Bike to Work Day. Een goede gelegenheid om je tweewieler van stal te halen en naar je werk te trappen. En als je er onderweg bij stilstaat (niet letterlijk!) hoeveel voordelen je stalen ros je biedt, dan maak je hier gegarandeerd een gewoonte van!
Aanstaande vrijdag is het weer zover: de officiële Bike to Work Day. Het is onze jaarlijkse afspraak om massaal met de fiets naar het werk te peddelen. Onmogelijk zeg je? In veel gevallen niet. Want wist je dat de gemiddelde woon-werkafstand amper 6,2 kilometer bedraagt? En dat meer dan de helft van de verplaatsingen in de stad onder de 5 kilometer ligt? En laat dat nu ideale fietsafstanden zijn.
Woon je toch te ver om het hele eind met de fiets te doen? Denk dan even creatief hoe je in combinatie met je wagen of het openbaar vervoer een laatste stukje kan trappen. Want je vierwieler inruilen voor een tweewieler is niet alleen fun. Het heeft ook heel wat voordelen:
Met een drukke job en een goedgevuld gezinsleven blijft er dikwijls niet veel tijd meer over om te sporten. Terwijl voldoende beweging toch een noodzakelijke voorwaarde is voor een gezond leven. Een dagelijkse fietstrip draagt daaraan heel wat bij. Wie dagelijks fietst, leeft zelfs 2,5 jaar langer. Mooi cadeautje, niet?
Door te fietsen verbrand je niet alleen calorieën terwijl je trapt. Je ochtendlijke fietstochtje zet je hele metabolisme in werking. Zo maakt je lichaam de hele dag door brandhout van je vetcellen. Weg dus met die overtollige kilootjes!
Fietsen een inspannende activiteit, zeg je? Misschien. Zeker als het bergop gaat of met tegenwind. Maar de energie die je er door krijgt? Die is fenomenaal. Voortaan geen vitaminepillen meer voor jou bij het ontbijt. Dit is je dagelijkse portie energie.
Niet alleen je lijf profiteert van een dagelijks fietstochtje. Fietsen is een ideale manier om je hoofd helemaal vrij te maken. Geniet onderweg van de omgeving. Begroet de mensen die je passeert. Zo kom je heerlijk relaxt en vol frisse ideeën aan op je werk!
Fietsen bespaart je dikwijls heel wat kostbare tijd. De dagelijkse frustraties in de eindeloze files zijn voor jou verleden tijd. Voortaan loods jij je behendig met je tweewieler door de stilstaande wagens en moet je niet hopeloos op zoek naar een parkeerplaats. Zo kom jij – goedgezind – vóór je collega’s toe op je werk.
Calorieën. Dat is het énige dat je verbrandt tijdens je rit. Bedenk eens hoeveel vervuilende brandstoffen je hiermee uit de lucht houdt? Een opsteker voor ons milieu en de omgeving waarin onze kinderen zullen opgroeien!
Je fietstochtje vrijdag extra fun maken? Spreek iets af met je collega’s! Maak er een gezellig onderonsje van door te fietspoolen in plaats van carpoolen. Zin om nog een stapje verder te gaan? Ga de strijd aan met elkaar. Wie legt de meeste kilometers af? Wie heeft de hoogste gemiddelde snelheid? Wie verbruikte de meeste calorieën?
Je uitdaging ook echt professioneel aanpakken? Dat kan met een handige app waarmee je je prestaties bewijst. Je vindt hier een aantal interessante links. Kwestie van de fun naar een hoger niveau te … trappen. Je zou er bijna een omweg voor maken! 😉
Fietsen levert ook een significant financieel voordeel op. Vergeet die hoge brandstofkosten. Jij komt voortaan gratis aan op je werk.
Bovendien zien veel ondernemingen al lang het nut en de voordelen in van een woon-werk-fietsverkeer en bieden ze een interessante fietsvergoeding. Voor fietsvergoedingen tot 0,25 euro per afgelegde kilometer (1 mei 2023) betaal je bovendien geen belastingen of sociale lasten. Meer hierover lees je op de website van de FOD Financiën.
Werkgevers kunnen bovendien – volledig belastingvrij – bedrijfsfietsen beschikbaar stellen. (Belangrijk hierbij is dat ze wel steeds worden toegekend voor woon-werk verkeer*). Spreek erover met jouw werkgever. meer informatie is te vinden op onze blog voor werkgevers.
Maar ook trappen op je bloedeigen fiets levert je voordeel op. Je mag namelijk je werkelijke fietskosten - zoals de afschrijving en het onderhoud van je fiets, parkingkosten, … - invullen op je belastingaangifte als fiscaal aftrekbare beroepskosten. Zo trap je heel wat voordelen bij elkaar!
Belangrijk is wel dat men bij de beroepskosten op de belastingaangifte ofwel kiest voor het forfait ofwel de werkelijke kosten gaat inbrengen aan de hand van bewijsstukken.
Op sociaal vlak wordt de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets gunstig behandeld doordat er enkel een voordeel aangerekend moet worden voor het zuiver privégebruik, exclusief woon-werkverkeer en beroepsverplaatsingen.
Genoeg redenen voor ons om deze week (en elke dag) enthousiast in het zadel te springen! Mét een kwalitatieve fietshelm. Want bij Asap is het altijd As Safe As Possible. Ook op de fiets.
Wil jij ook een job bij jouw in de buurt vinden? Onze experten staan alvast startensklaar om jou te helpen in de zoektocht.
Ontdek ons aanbodIn onze drukke wereld is het balanceren van werk en privé een constante uitdaging.
Hoe kan je veilig werken met interne transportmiddelen zoals reachtrucks, rolbruggen en kranen?
'Enjoy your job' is niet voor niets het motto van Asap. Hier moet iedereen 100% zichzelf kunnen zijn.
In onze drukke wereld is het balanceren van werk en privé een constante uitdaging.
Hoe kan je veilig werken met interne transportmiddelen zoals reachtrucks, rolbruggen en kranen?
'Enjoy your job' is niet voor niets het motto van Asap. Hier moet iedereen 100% zichzelf kunnen zijn.