De energieprijzen zijn een heet hangijzer. Het gaat niet meer alleen over duurzaam zijn, maar ook over efficiënt omspringen met energie. Ook jij kan jouw steentje thuis bijdragen voor een duurzamer bestaan én… ze kunnen jou trouwens ook een centje opbrengen. Lees verder hoe jij kan besparen op jouw energierekening.

Asap goes for green

Bij Asap zetten we ons in voor duurzaam ondernemen. Daarom nemen wij ook de nodige stappen om onze ecologische voetstap te verkleinen wat er voor gezorgd heeft dat we het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2021 hebben behaald.

Één van de aanpassingen die we bij Asap gedaan hebben is onze verlichting overal te vervangen door LED verlichting. LED verlichting is tot 20 keer efficiënter dan de traditionele gloeilamp. Een gloeilamp zet 90% van zijn energie om in warmte en slechts 10% in licht, bij LED verlichting is die verhouding 50-50.

Daarnaast hebben wij onze kantoren ook uitgerust met bewegingsmelders. Deze sensoren zorgen ervoor dat het licht enkel brandt als er iemand aanwezig is in het kantoor. Zo vermijden we dat er onnodig lichten branden in kantoren waar geen personen aanwezig zijn, en is er ook de garantie dat ’s avonds het licht overal gedoofd is. 

Het zijn 2 kleinere investeringen die jij ook thuis gemakkelijk kan doorvoeren en ze garanderen je een kostenbesparing op langere termijn. Een slimme tip in deze tijd met ongeziene energieprijzen.

Wat kan jij (thuis) doen ?

Lees onze tips om het energiepeil onder controle te houden en zo jouw kosten thuis in te perken.

1. Vervang je lampen door LED lampen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een LED lamp tot 20 keer efficiënter dan een traditionele gloeilamp. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar die meerprijs verdien je terug door de langere brandduur van een LED lamp en zie je ook aan jouw elektriciteitsfactuur.

Slimme tip: Er is 1 lichtbron die nog goedkoper is dan LED verlichting: daglicht. Zorg er dan ook voor dat het daglicht optimaal kan binnen schijnen. Laat gordijnen open! Wist je trouwens dat dankzij witte of lichte muren het zonlicht tussen de 60 en 90 keer weerkaatst wordt? Wat dan weer betekent dat je het licht minder snel zal moeten aansteken.

2. Investeer in energiezuinige apparaten

We hebben thuis allemaal toestellen en apparaten staan die energie vragen. Denk maar aan het koffiezetapparaat voor jouw bakje zwarte goud in de ochtend (of natuurlijk een waterkoker als je liever thee drinkt), de (microgolf)oven of het fornuis om een overheerlijke maaltijd te maken. In de berging staat een koelkast en diepvriezer voor een fris drankje en de ingrediënten om die maaltijden te bereiden, met daarnaast een was- en droogmachine.
Om je te ontspannen kijk je televisie, speel je een spelletje op jouw computer of gameconsole en natuurlijk is er ook die telefoon die bijna dagelijks dient opgeladen te worden.

Samengeteld verbruiken we dus best wel wat energie op een dag. Let bij je volgende aankoop dan ook op het energielabel van het toestel dat je wil aanschaffen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het toestel is. Wil je een energie-efficiënt toestel aanschaffen? Ga dan op zoek naar een toestel met minstens een C-label. In het verleden kwam dit overeen met het A+++ label. Meer informatie over de energielabels kan je terugvinden op de site van de Vlaamse overheid

energielabels

3. Vergelijk de kostprijzen van verschillende energieleveranciers

Wil jij weten of je geld kan besparen op jouw elektriciteitsfactuur? Vergelijk op mijnenergie.be de prijzen in jouw regio of ga op zoek naar het energiecontract dat het beste bij jou past op de VREG website.

Wil je overstappen van energieleverancier?

Je kan gratis veranderen van leverancier indien je elders een beter tarief kan bekomen, let tijdens het afsluiten van je contract wel op of je geen administratieve kosten dient te betalen als je minder dan één jaar klant bent of blijft. Je nieuwe energieleverancier regelt alles voor je. Let hierbij wel op dat je nieuwe contract pas begint te lopen na één maand opzegtermijn bij je huidige leverancier.
Wil je meer informatie over het omschakelen van één leverancier naar een andere bekijk dan hier het eenvoudige 5-stappenplan van de Vlaamse overheid.

Tip: check ook eens of je niet in aanmerking voor een verwarmingspremie of de stookoliecheque indien je jouw woning verwarmt met mazout of propaan in bulk !

Wil je in de toekomst verder investeren in energiebesparing en meer van je loon overhouden? Voeg ons dan zeker toe aan je favorieten.
Binnenkort geven we je meer tips over het installeren van zonnepanelen, thuisbatterijen of warmtepompen.

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

#ENjoyyourlife