ASAP verwerft het Duitse Expertum. Meteen de eerste internationale acquisitie voor de Genkse HR-dienstverlener, die wil uitgroeien tot een Europese speler. De overname is ingegeven door een gedeelde bedrijfscultuur en een gelijkaardige commerciële strategie. “Wij gaan beiden voor uitzonderlijk tevreden medewerkers en duurzame groei”, zo stelt CEO Ruben Peumans.

HR-dienstverlener ASAP steekt de landsgrens over. Vandaag maakt het bedrijf namelijk de acquisitie van het Duitse Expertum bekend. “Expertum prijkt in de top 25 van Duitse HR-bedrijven”, weet Ruben Peumans (CEO ASAP). “Met 43 kantoren (en heel wat inhouse kantoren) hebben ze een nationale dekking. Het is een professioneel en gezond bedrijf, een 180-tal man sterk, dat dit jaar 90 miljoen euro omzet zal draaien. Kortom, met deze waardevolle internationale aanvulling maken we een mooie intrede op de Duitse markt.”

“Warme thuis bij familiale partner”

ASAP financiert de acquisitie met eigen middelen. De Genkenaars nemen de aandelen over van private equity partner DPE (Deutsche Private Equity). Het Duitse management kijkt uit naar de groeimogelijkheden binnen de nieuwe HR-groep, zegt Jörg Stehr (CEO bij Expertum): “Ons bedrijf ging in 2010 van start als een ‘greenfield investering’ (nvdr. een investering waarbij een internationaal bedrijf een activiteit opstart in een nieuw land). Sinds 2013 opereren we onder de merknaam ‘Expertum’. Nadat equity partner DPI zich in 2010 inkocht, groeide Expertum sterk, zowel organisch als via acquisities. Nu deze cyclus rond is, zijn we blij een nieuwe en warme thuis te vinden bij een familiale partner met een duidelijke langetermijnvisie.

Enjoy your job = genieße deinen Job

In een Europese eenheidsmarkt koestert ASAP de ambitie om in meerdere Europese landen aanwezig te zijn. Deze acquisitie betekent een eerste stap in deze internationale expansie, legt Ruben Peumans uit: “We willen enkel groeien met de juiste partners. Daarom nemen we louter bedrijven over met een gelijkaardige bedrijfscultuur en – visie. Bij Expertum heerst een ondernemend klimaat, met de nadruk op persoonlijke relaties en duurzame groei. Cruciaal is dat we hetzelfde uitgangspunt delen: we geloven rotsvast dat uitzonderlijk tevreden medewerkers leiden tot uitzonderlijk tevreden klanten en uitzendkrachten. Expertum herkent zich volledig in onze ‘Enjoy your job’-filosofie.”

Commercieel potentieel

Expertum en ASAP delen niet alleen dezelfde visie, de kersverse partners vullen elkaar ook op commercieel vlak aan. Ruben Peumans ziet legio mogelijkheden: “We zijn beiden HR-dienstverleners, met interim als eerste liefde. Ondertussen zijn de diensten van Expertum uitgebreid met ‘werving & selectie’ en ‘inhouse dienstverlening’. Op dit moment blinken onze nieuwe Duitse collega’s uit in het rekruteren van technisch (hoog)geschoold personeel voor bijvoorbeeld de industrie, chemie, IT en luchtvaart. Deze gespecialiseerde kennis is heel waardevol, want we verwachten dat de vraag naar technisch personeel in Europa verder zal stijgen. Bovendien beschikt Expertum over een brede (internationale) klantenportfolio, wat groeikansen biedt in binnen- en buitenland. Ten slotte kunnen we via de Duitse kantoren de brug slaan naar werkkrachten uit Oost-Europa.”

“Er verandert niks… op één ding na”

ASAP garandeert de continuïteit van Expertum, met respect voor de eigenheid van het Duitse bedrijf. “De naam, het toekomstplan en de dagelijkse werking blijft intact. We hebben het volste vertrouwen in het huidige management, dat voltallig aan boord blijft. Samen streven we naar een omzetstijging van 40% tegen 2022 in Duitsland. Dat realiseren we via organische groei (door de bestaande diensten in extra sectoren in te zetten en nieuwe kantoren te openen) en indien opportuun de juiste acquisities. Het enige dat verandert is dat onze medewerkers – zowel bij Expertum als bij ASAP - internationale groeikansen krijgen: zij kunnen hun kennis over de grenzen heen delen en een internationale carrière uitbouwen”, besluit Ruben met een knipoog.

Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen