Omscholing cruciaal om technische knelpuntfuncties in te vullen

Heel wat bedrijven kampen momenteel met een structureel personeelstekort en het zijn dan vooral technische profielen die moeilijk te vinden zijn. Dat merken we ook elke dag bij Asap. Wij willen daar een mouw aanpassen. Daarom zetten wij, samen met onze klanten én innovatieve opleidingsspeler TEO, volop in op gerichte opleidingstrajecten.

De respons bij de kandidaten is alvast bijzonder positief met meer dan 250 inschrijvingen voor de leervacatures, slechts enkele weken na de lancering.

Wij geloven dat we met een langetermijnvisie het verschil kunnen maken. Door de kandidaten over langere trajecten te begeleiden en hen te helpen hun loopbaan te futureproofen, onder meer aan de hand van de juiste opleidingen

Ann Boterman, Business Director bij Asap

Leervacatures voor technische profielen

Vandaag is de vraag naar technische profielen en productiemedewerkers groter dan ooit. Zo is ongeveer de helft van de 4.000 openstaande vacatures op deze profielen gericht. Om hier op een duurzame manier een antwoord op te bieden, werkt Asap met TEO, een uniek opleidingssysteem om op korte termijn technische skills aan te leren.

In 2021 belichtte Kanaal Z dit traject in de video hiernaast.

Wij geloven dat in deze aanpak de oplossing ligt voor heel wat knelpuntberoepen. En we zien alvast heel veel animo bij de kandidaten. Tot dusver startten liefst 250 kandidaten het TEO-traject. Voor velen is dit dé uitgelezen kans om duurzaam toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Voor anderen, waaronder ook heel wat hogeropgeleiden, is dit dan weer een opportuniteit om een compleet nieuwe weg in te slaan. We zien dus een heel diverse groep gegadigden, die één ding gemeenschappelijk hebben, hun motivatie en werkethiek.

Ann Boterman, Business Director bij Asap

In 2 maanden begeleid naar een nieuwe carrière

Concreet omvatten de TEO-opleidingen drie fases die in totaal zo’n 2 maanden in beslag nemen. Het traject start uiteraard met een theoretische opleiding, die online gegeven wordt, gevolgd door praktijklessen aan de hand van opleidingskoffers. Als een kandidaat de eerste 2 fases vlot doorlopen heeft, kan hij/zij op leerstage, een on-the-job-training, bij de werkgever. Vanaf dat moment wordt de kandidaat ook betaald. Initieel werkt de kandidaat voor de klant via een interimcontract van Asap, maar het einddoel is een vast contract bij de klant.

Vandaag zijn er een tiental grote bedrijven die hebben ingetekend. De eerste kandidaten hebben ondertussen hun leertraject reeds voltooid en zijn aan de slag bij een aantal van onze klanten.
Wil je graag zelf onze leervacatures ontdekken, kijk dan zeker even naar onze mogelijkheden bij Beyers Koffie in Puurs, bij Europa's grootste liftenfabrikant Schindler of neem contact op met jouw dichtstbijzijnde Asap kantoor.

We zijn bijzonder blij dat Asap zo overtuigd is van de TEO-aanpak waar we focussen op wat mensen nog kunnen leren en doen in plaats van enkel te kijken naar wat ze al geleerd of gedaan hebben.

Bien Verstappen, CEO TEO

Deze manier van werken zorgt voor een fantastische win-win. We kunnen gemotiveerde kandidaten echt helpen hun carrière vorm te geven en onze klanten kunnen hun personeelsbestand duurzaam uitbreiden en indien gewenst verder bijscholen. Wij zijn overtuigd van het potentieel en willen in eerste instantie zo’n 5% van onze technische vacatures op deze manier invullen. En als we op de respons van onze klanten mogen verdergaan, dan gaat dat snel oplopen.

Ann Boterman, Business Director bij Asap

Zin in een nieuwe wending in jouw carrière?

Schrijf je nu in in één van onze kantoren en wie weet start jij binnenkort in een totaal andere werkomgeving. Oh: did we say it's for free?

Jouw dichtsbijzijnde Asap kantoor

Meer blogartikels lezen