Zelfs het meest geoliede team krijgt al eens te maken met tegenslagen of problemen op de werkvloer. Dat kan gaan van simpele dingen tot complexe situaties. Maar het probleem is dikwijls niet het probleem. Hoe je het probleem aanpakt wél. Gelukkig schud je met een beetje creativiteit gegarandeerd duurzame oplossingen uit je mouw.

Problemen op de werkvloer: iedereen krijgt ermee te maken. Een probleemoplossend vermogen is dan ook een sterk gegeerd goed bij rekruteerders. Hoe ga jij om met problemen? Zie je ze als problemen? Of als uitdagingen die je nog beter maken in je job? Een creatieve aanpak is een must. En met deze 6 tips lukt dat zeker!

6 tips om problemen op het werk op te lossen

1. Erken het probleem op het werk

Blijven je verkoopcijfers beneden je verwachtingen? Ontvang je klachten van klanten? Bemerk je steeds terugkerende pijnpunten in je team? Dan kan je twee dingen doen. Gewoon je dagdagelijkse taken verder uitvoeren zoals je bezig bent. Tenslotte werken jullie al lange tijd op deze manier. Of je kan erkennen dat er een probleem is. Zodat je tenminste op zoek kan naar een oplossing en frustraties actief kan gaan aanpakken.

2. Wat is de oorzaak van het probleem?

Snelle oplossingen zijn soms nodig om je team of je klanten terug aan het werk te krijgen, zoals bij acute problemen als een machine die is stilgevallen, of de webserver van je klant die plat ligt. Helaas is louter de symptomen aanpakken slechts een tijdelijke oplossing. Stop met brandjes blussen. Investeer tijd en moeite om uit te vissen wat het achterliggende probleem is. Stel de juiste vragen. Dat bespaart je op lange termijn heel wat tijd, moeite én geld.

3. SOS: hulp vragen is een slimme zet

Problemen pak je samen aan. Misschien zit je zo ‘in’ je werk dat het moeilijk is om afstand te nemen en het probleem te zien. Misschien heb je gewoon niet de expertise om het probleem effectief aan te pakken. In elk geval: aarzel niet om hulp te vragen. Het is geen teken van zwakte. Integendeel. De juiste persoon voor de job inzetten is een slimme beslissing.

4. Durf out of the box te denken voor een oplossing

Soms kunnen oplossingen voor de hand liggen. Maar toch loont het de moeite om problemen ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Als Henry Ford zich enkel had gefocust op een sneller paard had hij nooit de auto uitgevonden. In plaats daarvan zocht hij naar andere manieren om zijn klanten nog sneller van de ene plaats naar de andere te brengen. Problemen kunnen opportuniteiten zijn voor innovatieve oplossingen die hét verschil maken.

5. Pak het probleem op je werk aan!

Je kan nog zoveel nadenken en analyseren … op een gegeven moment is het nodig om over te gaan tot actie. Stel daarvoor een plan op. Noteer wie welk aspect voor zijn rekening neemt en tegen wanneer. Zo hebben alle betrokken partijen een duidelijk overzicht en raakt het probleem stap voor stap opgelost.

6. Test de oplossing en pas aan

Is er na een creatief denkproces een oplossing voor het probleem uit de bus gekomen? Implementeer het dan maar blijf evalueren. Wat loopt goed? Wat loopt minder goed? Aarzel niet om bepaalde aspecten eventueel bij te sturen waar nodig.

Problemen op de werkvloer? Die pak jij voortaan creatief aan. Zo groei je elke dag in je job en ervaar je zoveel te meer voldoening in je werk. En laat dat nu net ons motto zijn

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek het aanbod

Meer blogartikels lezen