Heb jij een fysieke job? Dan lijkt extra bewegen (laat staan sporten) in je vrije tijd op het eerste zicht geen noodzaak meer. Maar opgelet! Recent onderzoek wijst uit dat het tegendeel het geval is. Een woordje uitleg dringt zich op.

Fysieke arbeid heeft een negatief effect

Werken in de bouw, tuinen en straten onderhouden, dozen stapelen in het magazijn, schoonmaken en huishoudelijke taken: je bent de hele dag in de weer. De rest van de avond in de zetel doorbrengen klinkt dan ook aanlokkelijk. Je hebt toch al beweging genoeg gehad tijdens je werk?

Helaas. Uit recent onderzoek blijkt dat de (zware) fysieke inspanningen tijdens je job net een negatief effect hebben op je gezondheid. De ongemakkelijke houdingen en de lang aanhoudende inspanningen belasten namelijk je hart- en bloedvaten. Een hele dag lang. Daardoor heeft je lichaam geen tijd om te recupereren. En dat heeft het net broodnodig.

Goede conditie heeft positief effect op fysieke arbeid

Maar er is ook goed nieuws. Kortstondige inspanningen tijdens de vrije tijd hebben wél een heilzaam effect op je gezondheid. Tijdens het wandelen, joggen, fietsen, voetbal of een partijtje tennis moet je hart even stevig aan de slag, maar kan daarna perfect recupereren. Zo wordt het sterker en bouw jij geleidelijk een goede conditie op. Die conditie behoedt je van alle negatieve effecten van zware fysieke inspanningen.

Een voorbeeldje

Arbeiders die zware fysieke inspanningen leveren tijdens hun job en weinig bewegen in hun vrije tijd, leven gemiddeld minder lang. Binnen die groep zijn de personen met de minst goede fysieke conditie bovendien het meest kwetsbaar.

Bewegen is belangrijk voor iedereen

Conclusie: beweeg je weinig in je vrije tijd? Dan loop je evenveel gezondheidsrisico’s als mensen met een zittend beroep. Want fysieke arbeid en sporten hebben (helaas) niet hetzelfde effect op je gezondheid. Ook als je de hele dag actief bezig bent in je job, blijft regelmatig bewegen in je vrije tijd superbelangrijk!

Geen zin meer om ’s avonds naar de fitness of het sportterrein te trekken? Wandel dan eens een blokje om. Neem de fiets naar de supermarkt. Of installeer een hometrainer voor je tv. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen. Alle beetjes helpen. :-)

Succes ermee en … Enjoy your Job!

Bron: Knack en Bodytalk

Meer blogartikels lezen