Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een ideaal moment om even stil te staan bij de jobsituatie van het sterke geslacht. Want mannen komen dan misschien van Mars en vrouwen van Venus: overdag werken ze harmonieus samen op de werkvloer.

Verschil op het loonbriefje tussen vrouwen en mannen

Een gelijk loon voor vrouwen en mannen: het is het onderwerp van diverse internationale en Belgische wetteksten. Maar biedt dat juridische geweld in de praktijk een sluitende garantie? Niet altijd, zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Gelijke Kansen. Ondanks alle inspanningen en rekening houdend met specifieke jobs, blijft er een significant cijferverschil tot 23% op de loonbriefjes van mannen en vrouwen. Hallucinante cijfers in deze moderne tijden, niet?

Verschil tussen mannen en vrouwen op de werkvloer

De loonkloof is niet de enige uitdaging waarmee vrouwen geconfronteerd worden op de werkvloer. Er is ook nog dat glazen plafond, weet je wel?

Of wat dacht je van het feit dat de meeste leidinggevende jobs naar mannen gaan? Dat mannen in het algemeen een interessantere jobinhoud krijgen? Dat je vooral mannen spot achter het stuur van de meeste bedrijfswagens? En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek (ja hoor: het is niet alleen onze intuïtie) aantoont dat vrouwen in het bedrijfsleven heel wat te bieden hebben.

 • Vrouwen zijn schitterende timemanagers.
  Door de combinatie met hun gezinsleven en de zorg voor de kinderen zijn ze meester in planning.

 • Vrouwen blinken uit in productiviteit.
  Net door hun complexe agenda focussen ze sterk op efficiëntie en zijn ze resultaatgericht.

 • Vrouwen hebben een hoog empatisch vermogen.
  Je goed voelen in je job, dat kan alleen maar als je oog hebt voor collega’s en waardering krijgt voor je inspanningen.

 • Vrouwen zijn sterk in communicatie.
  Alle activiteiten gesmeerd laten verlopen? Misverstanden vlotjes van de baan schuiven? Vrouwen zijn er een krak in.

 • Vrouwen zijn goede coaches.
  De huidige bedrijfscultuur is een ideale werkplek voor vrouwen. Verticale structuren vervagen, teamwerk primeert. Het is een stijl die vrouwen schitterend afgaat.

Wist je dat...

bedrijven waar vrouwen minstens 30% van de leidinggevende functie bekleden, tot 15% meer winst maken? Dat blijkt uit een studie van EY (het vroegere Ernst & Young) bij 22 000 bedrijven in 91 landen.

Benieuwd of jij gelijk behandeld wordt als je mannelijke collega’s?

Het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) introduceerde een loonkloofwijzer. Het is een detector die je aan de hand van een aantal factoren het risico op een loonkloof toont. Doe de test op Vrouwenloonwijzer.be en ontdek meteen een aantal mogelijke oplossingen.

Grijze muizen op de werkvloer? Saaie beslissingnemers in een ivoren toren? Vergeet het. Vrouwen brengen pit en kleur in de onderneming! Hoog tijd om hen daarvoor op dezelfde manier te belonen.


Ben je een vrouw of een man? Dat maakt voor ons niks, nada, noppes uit. Wij focussen enkel op je competenties, talent & motivatie. En dat, beste mannen, is een aanpak die wérkt! Want ‘Enjoy your Job’, dat geldt voor mannen én vrouwen!

Enjoy your (equal) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen