Collega’s: je spendeert meer uren in hun aanwezigheid dan met je eigen familie en vrienden. Je houdt ze dus maar best te vriend. Maar samenwerken is niet altijd even makkelijk. Zoveel verschillende persoonlijkheden … Elke collega is anders en vraagt een andere aanpak. Gelukkig brengen deze Asap-tips raad!

Hoe werk jij samen met deze 4 soorten collega's?

1. De babbelkous

De situatie: Je werkdag telt maar een bepaald aantal uren. Een goede werkplanning is dan ook cruciaal. Helaas, onverwachte tijdrovers knabbelen genadeloos aan je timing. Zoals collega’s die te pas en te onpas komen uitweiden over hun privéleven, hun kinderen, hun chef etc.
Enjoy your Job: Even ventileren met een korte babbelpauze mag. Moet zelfs. Maar laat die gezellige babbels niet systematisch uitlopen. Hoed je voor tijdstelende collega’s. Een subtiele ‘Ik moet dringend een project afwerken’ of ‘Kunnen we het daarover hebben tijdens de lunch?’ werken perfect!

2. De luidruchtige collega

De situatie
Een project afwerken vergt soms heel wat concentratie. Niet makkelijk in de buurt van een luidruchtige collega. De volumeknop van de (online) radio die net iets te hoog staat. De ellenlange (zo lijkt het in elk geval) telefoontjes met luide stem. En wat met die collega die alles wat hij/zij doet hardop verwoordt? Aargh.

Enjoy your Job
Gelukkig zijn er slimme oplossingen. Sluit je af van de heisa met oortjes of een trendy koptelefoon. Of als dat niet werkt: trek je even terug met je laptop in een vergaderzaaltje of koffiecorner. Wifi is dan even je beste vriend.

3. De roddelende collega

De situatie
Met zoveel persoonlijkheden op de werkvloer, is er altijd wel iemand die je minder ligt. Of gebeurt er iets dat je licht shockeert. Maar laat je niet verleiden door roddelende collega’s. Even je frustraties ventileren kan opluchten. Maar voor je het weet gaat je bijdrage aan het gesprek rond als een lopend vuurtje.

Enjoy your Job
Hou altijd voldoende afstand van roddelaars. Laat vriendelijk weten dat hun sappige verhalen eigenlijk jouw zaken niet zijn. Blijk jijzelf het onderwerp van de roddels? Adresseer je roddelende collega(’s) dan op een vriendelijke maar kordate manier, liefst in het bijzijn van andere collega’s. Leg uit dat je aangedaan bent door de dingen die achter je rug verteld worden. Dat ‘de informatie’ niet correct is. Door een eerlijke, open houding zet je de roddelaars subliem op hun plaats.

4. De excuus-collega

De situatie
Sommige collega’s komen hun dag door op excuses. Het begint al vroeg met ‘De trein had vertraging’, ‘Er was file onderweg’ of ‘De wekker ging niet af’. En dat gaat zo een hele dag door. Er zijn altijd -tig excuses waarom die opdracht niet op tijd af is. Waarom die informatie die je vroeg er nog niets is. Waarom hij/zij nog niet reageerde op die mail. En intussen doe jij niets anders dan achter zijn/haar veren zitten. Je wil immers niet dat je timing in het honderd loopt.

Enjoy your Job-tip
Manage je collega: Zet alles wat je van hem/haar verwacht duidelijk op papier – of mail – met vermelding op welke dag en welk uur (!) je alle informatie verwacht. Noteer eventueel je supervisor in cc voor extra druk. Stuur enkele dagen voor de deadline een reminder per mail. En bouw altijd – altijd! – wat ruimte in in je timing. Heb je de info nodig op vrijdag? Geef dan maandag aan als absolute deadline. Daarmee gun je jezelf alvast wat gemoedsrust.

Op een leuke manier samenwerken met je collega’s? Met bovenstaande tips lukt dat zeker. En kom je gegarandeerd goedgezind je werkdag door.

Enjoy your Job

Vind jouw job

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen