De beste resultaten op de werkvloer? Die realiseer je samen. Als een hecht team. Een goede werksfeer is daarbij cruciaal. Wat je kan doen om die teamspirit te verhogen? Dat lees je hier.

Er lopen heel wat persoonlijkheden rond op je werkvloer. Samenwerken is niet altijd makkelijk. Wil je dat alles vlotjes verloopt? Dat je medewerkers op elkaar zijn ingespeeld als een vlot geoliede machine? Dan is een goede sfeer binnen je team belangrijk. We helpen je alvast op weg met enkele tips.

6 tips om het beste uit je team te halen

1. Pak kleine dingen onmiddellijk aan

Niet alle dagen verlopen even vlot. Dat is maar normaal. Onvoorziene omstandigheden, een medewerker die een foutje maakt dat gevolgen heeft voor de rest van het team, … Deze kleine irritaties in de samenwerking hoeven op zich geen probleem te zijn. Als ze tenminste niet aanhouden en langzaam uitgroeien tot een probleem. Pak die kleine dingen dus onmiddellijk aan en klaar de lucht zo snel mogelijk!

2. Betrek je team

Onderzoek toont aan dat werknemers die vertrouwen krijgen van hun management, een stuk beter presteren. Geloof dan ook in de kracht van je team. Stimuleer je medewerkers. Laat hen meedenken. Geef hen inspraak in hoe bepaalde zaken worden aangepakt. Door hun betrokkenheid te verhogen, boost je niet alleen je resultaten maar creëer je ook een stimulerende vibe op je werkvloer.

3. Help elkaar

Op de jaarlijkse evaluatie worden persoonlijke competenties beoordeeld. Maar in team kunnen werken is daar ook één van. En nog niet eens zo’n onbelangrijke. Installeer dan ook een helpcultuur. Stimuleer medewerkers om elkaar te helpen en zo nog beter te worden in hun job. Want uiteindelijk zijn het niet de individuele prestaties, maar de teamresultaten die primeren!

4. Samen werken = samen ontspannen

De boog kan niet altijd gespannen staan. Hebben jullie een belangrijke opdracht tot een goed einde gebracht? Een project vakkundig afgewerkt? Of gewoon een succesvolle dag achter de rug? Neem dan even tijd vrij en praat gezellig na met een kopje koffie of een verfrissend drankje. Haal er eventueel een taart of een ijsje bij. Samen genieten van jullie resultaat is een perfecte afsluiter van een teaminspanning.

5. Doorbreek de routine

Je medewerkers brengen heel wat uren samen door op de werkvloer. Maar af en toe mag die routine eens doorbroken worden. Haal je team eens van de werkvloer weg. Spreek op het einde van de werkdag af voor een toffe afterwork. Of neem een lange lunch in een toffe brasserie of op een terrasje in de buurt. Wedden dat je heel wat verrassende dingen van elkaar te weten komt? Samen even over andere dingen kunnen praten dan het werk, euh … wérkt.

6. Trek erop uit met je team

Maak minstens één keer per jaar ook écht tijd voor je team. Als het kan binnen kantooruren. Zet het antwoordapparaat aan en trek de deur achter je dicht voor een originele teambuilding. Ontdek bijvoorbeeld samen een nieuwe stad. Maak een leuke fietstocht of een avontuurlijke vlucht met een luchtballon. Ga de uitdaging aan van een survivalparcours. Door elkaar met andere ogen te bekijken en samen plezier te maken in een ontspannen setting schep je gegarandeerd een band!


De resultaten op je werkvloer boosten? Dat kan op een eenvoudige manier, door oog te hebben voor een leuke sfeer. Want teamleden die voor elkaar door het vuur gaan, kunnen alles aan!

Enjoy your (team) Job!


Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen