Een nieuwe job in het vizier? Dan kan het best wel eens zijn dat je uitgenodigd wordt voor een videosollicitatie. Meer en meer grijpen rekruteerders naar digitale kanalen als Skype, Facetime en Google Hangouts voor een eerste selectie. De voordelen zijn dan ook duidelijk: geen heen-en-weer-communicatie over een mogelijke afspraak ter plaatse, geen reiskosten en geen tijdverlies. Nerveus voor je (eerste) videosollicitatie? Hoeft niet. Met de nodige voorbereiding via deze checklist ben je er zeker van dat alles vlot verloopt.

Zo counter je elke vraag

Een goede indruk maken? Denk dan alvast na over wat je gaat zeggen. Net als tijdens een real life sollicitatiegesprek draait alles om inhoud. Rekruteerders willen weten wie jij bent, wat jouw talenten zijn en hoe jij zou passen in de organisatie. Hoe je je gesprek optimaal voorbereidt, lees je in ons online sollicitatiedossier.

Zo creëer je de ideale omstandigheden

1. Hou je (Skype)naam professioneel
Patatje268 maakt niet meteen de juiste eerste indruk.

2. Kies de juiste plek voor je videogesprek
Ga voor een neutrale achtergrond, zonder te grote inkijk op je privéleven of rommel in de kamer. Zorg ook voor natuurlijk invallend licht of een lichtbron die je gezicht verlicht. Een lichtbron achter je maakt van jou een donkere vlek op het scherm.

3. Elimineer storende omgevingsfactoren
Sluit ramen, zet de radio uit, leg de telefoon van de haak en zet je gsm op stil. Sluit alle applicaties op je pc, tablet en/of smartphone, zodat je geen storende meldingen of pop-ups in beeld krijgt. Vermijd ook dat huisdieren of kinderen onverwacht komen meekijken (we kennen allemaal de hilarische online BBC-interview dat de wereld rondging).

4. Test op voorhand je internetverbinding, webcam en microfoon
Zo ben je niet afgeleid door technische aspecten tijdens je gesprek. Tip: bel in via een netwerkkabel zodat de streaming op geen enkel moment onderbroken wordt.

5. Hou enkele praktische items binnen handbereik
Een notebook met pen om dingen te noteren tijdens het gesprek en een glas water om je keel te smeren.

6. Bel op tijd in, op het afgesproken uur
Tip: zorg dat je al een kwartiertje op voorhand stand-by staat. Zo vermijd je paniek of technische moeilijkheden als de rekruteerder eventueel eerder inbelt.

Zo kom je goed over op het scherm

1. Positioneer de camera
Zodat je van je hoofd tot je middel in beeld komt, net zoals een nieuwslezer.

2. Maak oogcontact
Maak oogcontact met de persoon aan de andere kant van het scherm en begin niet rond te kijken in de kamer terwijl je antwoordt. Tip: zet de camera op ooghoogte, zodat het lijkt alsof je mooi rechtdoor kijkt.

3. Maak een dynamische indruk
Zit rechtop, hang niet in je stoel of leun niet op de tafel. Maak ook geen te grote armgebaren en wiebel niet met je stoel: een klein scherm vergroot die bewegingen enorm uit. Lees hier wat je lichaamstaal over je zegt tijdens je sollicitatie.

4. Spreek duidelijk en luid genoeg
Zo ben je goed verstaanbaar.

5. Oefen, oefen, oefen op voorhand
Zo voel je je een stuk zelfzekerder tijdens je gesprek. Tip: maak een opname van je oefensessie, zodat je zelf kan zien hoe je overkomt.

6. Kies de juiste outfit
Zorg daarbij voor contrast met je achtergrond. Een wit hemd tegen een witte achtergrond is geen goed idee. Je look klopt ook best van kop tot teen. Want wat met die zwemshort en slippers als je onverwacht moet opstaan? Meer stijltips ontdek je in deze video’s in samenwerking met Maison Lab.

Heb jij zelf nog interessante tips?

Of heb jij leuke, interessante, grappige of gênante ervaringen met een videogesprek? Laat ze ons weten op marketing@asap.be.

Succes intussen met je videosollicitatie en … Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen