Ben jij dagelijks wel even onderweg naar je werk en weer terug? Dan kan je er waarschijnlijk over meespreken: pendelstress. Files en vertragingen in het verkeer werken behoorlijk op ons systeem. Volgens onderzoeken levert woon-werkverkeer zelfs meer stress en vermoeidheid dan onze jobs zelf. Hoog tijd dus om ook het Enjoy-gehalte van en naar het werk te boosten. Enkele tips.

8 dingen die je kan doen tijdens het pendelen

De tijd vliegt als je je amuseert. Vul je verloren reistijd dan ook nuttig in. Dat maakt je ritten een stuk aangenamer en geeft je terug ‘controle’ over je tijd.

1. Stel je favoriete playlist samen of luister naar onze 'enjoyable' playlists

Niks zo ontspannend als luisteren naar je favoriete muziek. Stel je eigen feel good-playlist samen: dat kan makkelijk via Apple Music, Google Play music of maak je favoriete lijst op de online muziekstreamer Spotify.

Een absolute aanrader is trouwens onze selectie van de favoriete 'enjoy' songs van Asap medewerkers op ons eigen Asap Spotify kanaal.
In de wagen kan je ongegeneerd meebrullen. Op trein, tram of bus gebruik je best je oortjes. Wedden dat de rit een heel stuk korter lijkt?

2. Lees of luister naar een boek

Waarom wachten tot thuis om verder te lezen in dat spannende boek? Neem het mee naar je werk en droom weg tijdens je trein- of busrit. Zelf achter het stuur? Schaf de audioversie aan (bijvoorbeeld via Storytel) of luister naar podcasts van je favoriete radio- of tv-programma. Tip: via Goodreads ontdek je tips en reviews voor nieuw lees- en/of audiovoer.

3. Bereid je werk alvast voor

Werk je aan een nieuw project? Staat er een belangrijke meeting op de planning? Gebruik de verplaatsingstijd naar je werk om er alvast over na te denken. Zo win je ‘werktijd’. En krijg je waarschijnlijk interessante of creatieve ideeën waar je niet zou opkomen tijdens de drukte op het werk.

4. Plan je vrije tijd

De tijd die je ‘verliest’ tijdens de ritten van en naar het werk, recupereer je door je vrije tijd te plannen. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje of een overzicht van de dagelijkse klussen. Nog leuker: plan toffe momenten in. Een etentje met familie, een avondje sporten met vrienden, een film met drankje achteraf. Je reistijd kan je ook gebruiken om (handsfree!) te bellen om af te spreken.

5. Get social

Daarmee bedoelen we niet dat je eindeloos je social media checkt tijdens je trein- of busrit. Rondom je zitten mensen die in hetzelfde schuitje als jij. Ga in gesprek met je medereizigers, wissel ervaringen uit, luister naar interessante verhalen. Zo breid je ook offline je ‘netwerk’ uit. Of maak je in het beste geval zelfs nieuwe vrienden.

6. Leer een nieuwe taal

Er zijn heel wat apps die je op een toffe manier onderdompelen in tientallen nieuwe talen. Helemaal gratis bovendien! Google maar eens op ‘gratis een nieuwe taal leren’. Via Duolingo leer je moeiteloos Engels bijvoorbeeld. Ook YouTube heeft heel wat cursussen voor je in petto. In de auto kan je gebruik maken van podcasts. Zo heb je tijdens je reistijd écht het gevoel een beetje te reizen.

7. Carpool met collega’s

Heb je collega’s die ongeveer hetzelfde woon-werktraject afleggen? Zonde toch om dat elke dag alleen te doen. Spreek af om te carpoolen. Of neem dezelfde trein of bus. Toffe gesprekken verzachten het fileleed. Bovendien houd je er een financieel voordeel aan over: carpoolen kan je inbrengen bij de belastingen.

8. Neem drinken en fruit mee voor onderweg

Maak elke rit ‘gezellig’. Neem een koffietje of warme chocomelk mee tijdens de ochtendfile. Hou ook altijd een stuk fruit achter de hand voor een opkomende honger of goesting. Zo weersta je makkelijker de verleiding om in een (tank)station een ongezonde snack uit te halen (waar je achteraf toch maar spijt van hebt).


Genieten van je job? Dat kan door minder gestrest toe te komen op je werk. Wij zijn benieuwd: welke van bovenstaande tips wérken voor jou? Of heb jij andere methodes achter de hand die je met andere pendelaars wil delen? Kwestie van iedereen onderweg in een goede mood te brengen? Laat het ons weten via Facebook!

Enjoy your Ride!

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen