De donkere wintermaanden staan niet alleen gelijk aan gezelligheid, ze brengen ook gevaarlijke weersomstandigheden met zich mee. Tijdens die periode is het vaak geen pretje om van en naar het werk te pendelen. Dat doe je dan ook best in zo veilig mogelijke omstandigheden. Gelukkig maken enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen de kans dat je veilig op je bestemming aankomt veel groter, ongeacht of je met de auto, de fiets of te voet pendelt.

1. Controleer de weersvoorspellingen

Een goede voorbereiding begint met je tijdig te informeren. Voor je de deur uitgaat, controleer je het best de weersvoorspellingen. Sneeuw, ijzel, zware regen of een strakke wind zullen de reisomstandigheden sterk beïnvloeden. Pas je vertrektijd aan als dat nodig is en houd rekening met extra reistijd. Op die manier ben je de file op de snelweg of de trein met vertraging te snel af …

2. Zorg voor winterbanden

Niet elke automobilist ziet het belang van winterbanden in, en dat is jammer. Want met dit type banden – met een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel – krijg je meer grip op gladde wegen. Dat zorgt voor een kortere remweg en een grotere stabiliteit van je voertuig.

Rij je met een bedrijfsvoertuig? Weet dan dat de vervanging van zomer- door winterbanden vaak vervat zit in je leasecontract. Goed om weten: een winterband herken je aan het sneeuwvloklogo op de zijkant. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een vierseizoenenband, waar je het hele jaar door veilig de weg mee op kan.

3. Houd afstand onderweg

Of je nu met de auto, de fiets of te voet onderweg bent, een veilige afstand tussen jou en je voorganger is cruciaal. Gladde wegen vereisen nu eenmaal een langere remafstand. Voldoende afstand houden tot andere weggebruikers vermindert het risico op ongelukken dan ook aanzienlijk.

4. Zichtbaarheid is van levensbelang

In de wintermaanden zijn de dagen korter en de nachten langer. Zorg er daarom voor dat je steeds goed zichtbaar bent, zeker als je te voet of met de fiets reist. Draag reflecterende kleding en gebruik fietsverlichting. Rij je met de auto naar het werk? Controleer dan regelmatig de koplampen van je voertuig en hou ze proper voor een optimaal zicht.

5. Bereid je voor op noodgevallen

Het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Leg daarom een noodkit in je auto met essentiële items zoals een deken, zaklamp, extra kleding, water en wat eten. Voor fietsers en voetgangers kan een kleine noodtas een groot verschil maken bij onvoorziene omstandigheden.

6. Pas je snelheid aan

Of je nu met de auto rijdt of op de fiets zit, verminder altijd je snelheid bij winterse omstandigheden. Een lagere snelheid vergroot de reactietijd en geeft je tegelijk meer controle over je voertuig. Stem je snelheid af op de wegomstandigheden en wees extra voorzichtig in bochten en bij het naderen van kruispunten.

Een extra tip voor fietsers: verlaag tijdens de winter de bandenspanning van je fiets. Hierdoor krijg je meer grip op een bevroren of besneeuwde ondergrond. Ook als je te voet gaat, is het belangrijk om het iets rustiger aan te doen dan anders. Kies voor stevige schoenen met een geribbelde onderkant om uitschuivers te vermijden.

7. Laat je voertuig onderhouden

Een regelmatig onderhoud van je voertuig is het hele jaar aan te raden, maar in de winter extra belangrijk. Controleer de remmen, banden, verlichting en andere essentiële onderdelen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Dat geldt uiteraard ook voor je fiets.

Het mag duidelijk zijn: veilig pendelen tijdens de wintermaanden vraagt voorbereiding en oog voor detail. Door de weersomstandigheden tijdig te checken, je voertuig goed te onderhouden en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, ga je met vertrouwen de weg op. En als de weersomstandigheden een veilig woon-werktraject écht onmogelijk maken, is het sowieso verstandiger om te telewerken of een dagje vrijaf in te plannen.

Wil je meer info of ben je op zoek naar nuttige tips om iedereen mee te laten werken aan de veiligheid op en rond je werkplaats? Praat erover met je leidinggevende of contacteer je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!