De wintermaanden zijn traditioneel een donkere periode. De kou en korte dagen hebben een nefaste invloed op ons energieniveau. Sleep jij jezelf ook futloos naar je werk? Ban dan snel die winterdip met onze bruisende energietips.

1. Bewegen, bewegen, bewegen

Stilzitten is het nieuwe roken. Het klinkt contradictorisch, maar door weinig te bewegen voel je je net suffer en minder energiek. Deze gouden raad staat dan ook onaantastbaar op nummer 1: beweeg voldoende! Strek regelmatig je benen. Laat de lift links liggen en neem de trap. Ga te voet of met de fiets naar de bakker of slager. Of loop tijdens je lunchpauze samen met collega’s een eindje om. Zo houd je niet alleen je lichaam in conditie en energie op peil. Ook stress krijgt beduidend minder grip op je.

2. Eet en drink je fit

De gezellige maar vooral overvloedige feestmaaltijden trakteerden ons weer op enkele extra kilo’tjes. Tijd om terug wat lichtere gerechtjes op het menu te zetten, met seizoensgroenten en -fruit die je de nodige vitaminen en voedingsstoffen garanderen. Drink zeker ook voldoende water. Het zuivert je lichaam én geeft je sneller een voldaan gevoel. Hoewel warme dranken verleidelijk zijn in deze periode, doe je het beter rustig aan met koffie en thee. Deze cafeïne houdende drankjes werken dan wel ‘opwekkend’, dat effect is maar van korte duur. Bovendien is een teveel aan cafeïne nefast voor de goede werking van je lichaam.

3. Pak die zon

Tijdens de donkere wintermaanden breng je meer tijd binnen door. Jammer. Want daardoor ontzeg je je dat broodnodige streepje daglicht en loert een winterdip om de hoek. Grijp dus elke kans die je krijgt op een streepje zonlicht. Steek je neus regelmatig buiten. Of nestel je tenminste bij het raam. De vitamine D die je lichaam door het zonlicht aanmaakt, heeft een instant effect op je energielevel én je humeur.

4. Slaapwel

Gezellige winteravonden breng je graag door voor de tv. Maar al die topseries, slimme quizzen en blockbusters vreten aan je nachtrust. Probeer op tijd naar bed te gaan – liefst elke dag op hetzelfde uur – zodat je zeker je 7 à 8 uur slaap haalt. Zo start je je dag zalig uitgerust en vol energie!

5. Geniet met vrienden en familie

Nestel je niet met je smartphone in je zetel. Je leven speelt zich niet af online. Gezellig samen zijn met vrienden en familie doet wonderen voor je energie. Spreek dus regelmatig af. Trek er samen op uit. Of ga gezellig lunchen met collega’s. Sociale contacten zijn de beste bron van energie!

6. Enjoy

Breek de sleur van donkere dagen en kou met leuke extraatjes. Plan bewust regelmatig me-time in. Relax. Lees dat boek dat je al tijden wil lezen. Geniet van een leuke film. Ga naar een concert. Slaap eens lekker uit. Of trek er een weekendje tussenuit. Er zijn heel wat leuke dingen te bedenken die je energieniveau enthousiast verhogen!

7. Take a break

Voel je je futloos op je werk? Raak je maar niet goed in gang? Bedenk dan dat een regelmatige pauze je alert houdt en je energie boost. Haal het beste uit je werkdag met de 50-10-regel: werk 50 minuten gefocust en neem dan een break van 10 minuten. Een pauze op tijd en stond werkt!

Bye bye winterblues! Met bovenstaande tips kom je gegarandeerd enthousiast en goed gehumeurd de winter door. Zodat je elke werkdag optimaal kan genieten van je job.

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen