Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Maar niet alleen heilige mannen met witte baarden staan voor de deur. Ook de jaarlijkse functioneringsgesprekken prijken weer op je lijstje. Een ideale opportuniteit om een goede start te geven aan je carrièrewensen voor 2017. Tenminste, toch met deze tips.

De ultieme bedoeling is om eventuele knelpunten duidelijk in kaart te brengen en jou helpen je verder te ontwikkelen. En toch. De meeste werknemers kijken niet meteen uit naar die jaarlijkse afspraak. Onterecht. Want een functioneringsgesprek is de uitgelezen kans om je carrièreambities voor het volgende jaar duidelijk te maken. En met deze tips moet dat zeker lukken!

1. Bereid je carrièrewensen voor tijdens je functioneringsgesprek

Het beste halen uit de jaarlijkse afspraak met je leidinggevende? Daarvoor bereid je je best goed voor. Neem in de eerste plaats de agenda voor het gesprek goed door. Welke punten staan er op het programma? Denk over die aspecten alvast na en noteer voor jezelf wat je daarover wil zeggen. Zo kan je je argumenten tijdens het gesprek zoveel te duidelijker formuleren. Zijn er onderwerpen die niet op de agenda staan maar die jij toch graag zou willen bespreken? Geef die dan gerust door. Daarmee toon je meteen een gezonde dosis ondernemerschap.

2. Denk na over de toekomst

Welke dingen liepen geweldig het afgelopen jaar? Welk zijn eventuele werkpunten? Kijk met de nodige zelfreflectie naar het afgelopen jaar. Maar kijk ook vooruit. Hoe wil jij je graag verder ontwikkelen? Waar wil je heen met je carrière? Ambieer je een andere functie? Wat denk je daarbij nodig te hebben? Welke trainingen of opleidingen kunnen hierbij helpen? Zo maak je van je functioneringsgesprek meteen een opportuniteit.

3. Neem actief deel aan het gesprek

Nog een belangrijk iets: het functioneringsgesprek is geen vraag-antwoordgesprek. Integendeel. Het is een gelijkwaardig gesprek tussen leidingggevende en medewerker. Jij mag dus gerust zelf je zegje doen. Meer nog. Je gesprekspartner zal het ten zeerste appreciëren. De ultieme bedoeling is namelijk tot een win-winsituatie te komen voor beide partijen. De onderneming wordt er alleen maar beter van als jij kan groeien en werkprocessen kan verbeteren. Progressie is het codewoord.

4. Gebruik voorbeelden om je wensen te ondersteunen

Het is niet altijd makkelijk je manager duidelijk te maken hoe jij je voelt in je job en waar je naartoe wil. Gebruik daarom concrete voorbeelden. Vertel over bepaalde situaties die zich voordeden op de werkvloer om je punt aan te tonen. Door te spreken over concrete situties ligt een mogelijke oplossing ook dichter binnen handbereik.

Deze tip geldt ook in het omgekeerde geval. Ben jij niet zeker of je gesprekspartner je 100% begrepen heeft? Vraag hem/haar dan naar concrete voorbeelden.

5. Maak een concreet actieplan

Praten over mogelijke groeiplannen alleen is niet voldoende. Zijn jullie het met elkaar eens? Dan is het tijd voor actie. Stel samen een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Wat zijn de stappen die jij kan zetten? Welke maatregelen kan je werkgever nemen? Met een concreet actieplan zet je goede voornemens om in acties.

6. Stap met een positief gevoel buiten

Zit je aan het einde van je functioneringsgesprek met een slecht gevoel? Kaart dit dan onmiddellijk aan. Probeer het gesprek op een positieve manier te beëindigen. Maar blijf professioneel. Voel je dat je emotioneel wordt of dat het gesprek de foute richting uit gaat? Stel dan voor om het later verder te zetten.

7. Overleg het hele jaar door

Hoe jij je voelt in je job en hoe jij kan groeien? Dat is een dagdagelijkse opdracht. Wacht niet op het officiële functioneringsgesprek om dingen aan te kaarten met je leidinggevende. Wanneer je het hele jaar door vlot communiceert, speel je sneller op de bal en verbetert de werkrelatie zoveel meer. Op die manier maak jij van je functioneringsgesprek een formaliteit. Je leidinggevende zal je dankbaar zijn.

Groeien in je job? Je carrièrewensen vlot duidelijk maken aan je leidinggevende? Maak met bovenstaande tips snel werk van je functioneringsgesprek en … Enjoy your Job!

Vragen hierover? Kan je professionele hulp gebruiken om je carrière in goede en/of nieuwe banen te leiden?

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod