Op 22 maart begint de ramadan. Voor moslims een heuse feestmaand, ondanks het vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Geen voedsel, geen drank: het vergt een behoorlijke inspanning. Hoe ga je als werkgever hier het best mee om?

Tussen zonsopgang en zonsondergang eet of drinkt een gelovige moslim niets. Een hele opgave, vooral in de zomermaanden. Want dan is het vroeg dag en laat avond. Vasten put het lichaam uit. En dat heeft zijn weerslag op het werk.

Als werkgever heb je alle belang bij een optimale fysieke conditie van al je werknemers. Maar een verbod op de beleving van de ramadan is uitgesloten – elke geloofsuiting is vrij. Aan de andere kant ben je niet verplicht om rekening te houden met de vastenperiode. Toch kan het nodige respect voor jouw moslim-werknemers de arbeidsorganisatie alleen maar verbeteren. Dat doe je eenvoudig met een aantal tijdelijke maatregelen in overleg met de preventieadviseur.

Hoe ga je als werkgever het best om met de ramadan op het werk?

1. Las extra pauzes in

Of laat de vastende werknemer vroeger naar huis gaan. Hij kan deze werkuren inhalen op een ander moment. Deze regeling voorzie je best formeel in de arbeidsroosters en/of het arbeidsreglement.

2. Verkort de lunchpauze

De compensatie van de extra pauzes kan ook gebeuren door de lunchpauze in te korten. Voorzie een apart pauzelokaal waar niet gedronken of gegeten wordt.

3. Regel avond- of nachtwerk

Stel de vastende werknemer voor om ’s avonds of ’s nachts te werken. Ga eerst na of dit wettelijk toegelaten is.

4. Vermijd zware klussen

Vooral bij arbeiders vergroot het risico op ongevallen. Laat indien mogelijk geen zware klussen uitvoeren. Schakel bij twijfel de arbeidsgeneesheer in.

5. Respecteer hun feestdag

Geef moslims de keuze om een individueel verplaatsbare vervangingsdag in te ruilen voor een vrije dag op Eid al-Fitr , ook gekend als het Suikerfeest. Dat is het einde van de ramadan.

6. Geef informatie

Laat moslims affiches ophangen op de infoborden met uitleg over de ramadan. Dat bevordert de onderlinge verstandhouding.

Meer weten? Neem contact op met het Asap-kantoor in je buurt.

Enjoy your job!

Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen