We ontkomen er ook dit jaar niet aan. Elke winter slaat vroeg of laat een griepepidemie toe. Niet alleen vervelend voor de ‘slachtoffers’, maar ook voor medewerkers die moeten invallen voor zieke collega’s. Het griepvirus niet viraal laten gaan op de werkvloer? Dat lukt met deze doeltreffende tips.

Heb je koorts, koude rillingen, pijn in je keel, hoofd en ledematen, een droge hoest en/of loopneus? Dan heb je waarschijnlijk het griepvirus te pakken. Griep is uiterst besmettelijk. Zelfs in de korte nabijheid van een geïnfecteerd persoon komen, kan al voldoende zijn. Drukbezochte plaatsen en afgesloten ruimten - zoals op het werk - zijn dan ook risicozones.

Gelukkig zijn er wel wat (efficiënte) maatregelen die je kan nemen om ongenode gasten aan de bedrijfspoort te laten staan.

1. Laat je vaccineren

Nee hoor. Een griepvaccinatie is écht niet alleen interessant voor oudere mensen en mensen met gezondheidsproblemen. Het is eigenlijk de enige manier om je efficiënt tegen griep te wapenen. Je griepprik kan je gaan halen bij je huisarts, liefst van oktober tot eind november. Meer en meer ondernemingen bieden hun werknemers zelfs een gratis griepprik aan. Maak daar dan ook gebruik van. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook je collega’s.

2. Versterk je immuunsysteem

De aanval is de beste verdediging. Dat geldt ook in dit geval. Maak je lichaam strijdvaardig tegen ongewenste gasten. Je immuunsysteem in topconditie houden? Dat doe je door gezond te eten, voldoende te slapen en zoveel mogelijk te bewegen, als het kan in de frisse buitenlucht.

3. Tank vitamines!

Vervang je suikerrijke vieruurtje door een stuk vers fruit, boordevol vitamines. Geniet tijdens de lunch van een lekkere groentesoep of een knapperig vers slaatje.

4. Was het virus weg

Heeft het griepvirus zich eenmaal op je werkplek genesteld? Bescherm jezelf dan tegen een infectie met enkele eenvoudige maatregelen.

  • Was regelmatig je handen

Dit is dé manier om het griepvirus de baas te blijven. Want hoewel het virus erg besmettelijk is en 24 uur buiten het lichaam kan overleven, is het ook erg gevoelig. Een simpele wasbeurt van 20 seconden met water en zeep is voldoende om er komaf mee te maken.

Tip: Niet meteen de mogelijkheid om je handen te wassen? Hou een desinfecterende gel bij de hand.

  • Raak je gezicht niet aan

Collega’s en klanten begroeten gebeurt dikwijls met een handdruk. Die kan nu misschien even achterwege blijven. Lukt dat niet of moeilijk? Vermijd dan in elk geval om je gezicht aan te raken met je handen. Even in je oog wrijven, je neus aanraken of iets in je mond steken: het is genoeg om het virus vrije toegang te geven tot je slijmvliezen.

  • Reinig je werkplek

Ongenode gasten nestelen zich onvermijdelijk op veelgebruikte oppervlakten: deurknoppen, je (mobiele) telefoon, de muis en het toetsenbord van je computer, de kopieermachine, het toilet, de kantine, … Regelmatig alle veelgebruikte oppervlakken grondig schoonmaken is nu meer dan ooit een must!

5. Wees hoffelijk

Moet je zelf hoesten of niezen? Wees dan attent voor anderen. Wend je gezicht af en hoest of nies niet in je hand maar in je elleboog (een soort van trendy ‘dab’). Een box tissues op je bureau (voor eenmalig gebruik!) is nu een handige collega. En pas tip 1 (‘Was je handen’) zoveel mogelijk toe.

Ai ai ai. Is je lichaam ondanks alle voorzorgen toch in de ban van de griep? Stoer blijven verder werken om je werk gedaan te krijgen, is in dit geval geen slimme optie. Het griepvirus is namelijk zo besmettelijk, dat je gegarandeerd andere collega’s aansteekt en de situatie op de werkvloer alleen maar verergert. Doe dus wat je moet doen: blijf thuis en ziek helemaal uit. Zo kan je binnen enkele dagen weer enthousiast aan de slag. Heb je vragen over griep? Praat erover met je huisarts of apotheker.

Enjoy your (virus-free) Job!


Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen