Een gezonde geest in een gezond lichaam. Je wéét het wel. Maar hoe begin je eraan? Het lijkt namelijk een grote opgave. Gelukkig raak je al heel ver met enkele kleine veranderingen in je dagelijkse routine.

Tank gezonde brandstof

Geen enkel voedingsmiddel geeft je alles wat je nodig hebt. De oplossing? Zet niet elke dag dezelfde producten op je menu. Breng variatie in je voeding. Door zoveel mogelijk verschillende dingen te eten, sprokkel je de nodige voedingsstoffen.

Probeer ook elke dag minstens 5 porties groenten en fruit te eten. Ze leveren je de nodige vitaminen, vezels en natuurlijke beschermingsstoffen op.

Sla ook nooit – nooit! – een maaltijd over. Even een keer te veel gesnoozed vanmorgen? Een drukke dag op het werk? Probeer toch op tijd te eten. Maaltijden worden snel overgeslagen in de drukke wereld van vandaag. Maar dat geeft nadien alleen maar een groter hongergevoel. Het gevolg? Jij gaat je ‘overeten’. En dan hebben we het nog niet over de calorierijke tussendoortjes. Neem dus altijd de tijd om te eten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Bewegen, bewegen, bewegen

Beweging is gezond. Het bevordert je bloedsomloop, verbetert je conditie en zorgt voor een goede balans tussen lichaam en geest. Weinig tijd? Dat is geen excuus. Je kan al meer bewegen door kleine veranderingen in je dagelijkse routine. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, wandel terwijl je telefoneert, houd een meeting met collega’s rechtstaand, ...  Tel die vele kleine activiteiten op, tot je minstens aan een half uurtje per dag komt (meer mag natuurlijk!).

Neem op tijd pauze

Sommige dagen heb je zoveel te doen dat het lijkt alsof elke seconde van levensbelang is.

Op zo’n momenten is even pauze nemen het laatste waar je aan denkt. Terwijl je dat net broodnodig hebt. Want zonder stoppen blijven doorgaan, heeft ongewenste resultaten. Je bent niet meer fris, voelt je minder alert en kan je nog maar slecht concentreren. Alles wordt een stuk moeilijker. Een pauze onproductief? Integendeel. Een koffiepauze, even bijpraten met collega’s, … het helpt om je energie terug in balans te krijgen. Om je hoofd even leeg te maken en er weer 100% tegenaan te kunnen gaan. Een pauze wérkt. Kan je het multitasken niet laten? Gebruik dan je pauze om een wandeling te maken. De frisse lucht en beweging doen je goed!

Meer concrete tips nodig over hoe jij je beter kan voelen op de werkvloer? Neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (healthy) job!