Samen maken we een verschil in de toekomst van Limburgse tieners
Wist je dat in Vlaanderen 12,1% van de jongeren vroegtijdig de school verlaat waardoor ze geen diploma op zak hebben? In Genk, Beringen, Leopoldsburg en andere mijnsteden ligt dat percentage zelfs nog veel hoger.
Daarom werd in 2021 TALim opgericht: de Talentenacademie Limburg. Dit regionale initiatief wil jongeren tussen de 10 en 13 jaar de kansen geven om hun (verborgen) talenten te ontdekken en te ontwikkelen om zo klaar te zijn voor ‘later’.
Drie jaar lang krijgen deze jongeren elke zaterdagochtend (uitgezonderd schoolvakanties) een gevarieerd programma aangereikt om te leren wat ‘later’ zou kunnen zijn. Ze ontdekken spelenderwijs via workshops van gastsprekers activiteiten en bedrijfsbezoeken hun talenten.
Ze kunnen proeven waar hun interesses liggen én ook ondervinden waar ze goed in zijn: bv een echte babbelaar, creatief denken, analyseren, een groep meekrijgen, …
Na een geslaagde eerste editie in Genk startte dit najaar een 2e TALim project in Beringen.
Jong talent hoort alle kansen te krijgen om zich te ontwikkelen”, benadrukt Ruben Peumans CEO van Asap,
“Voor sommige jongeren is het moeilijker om de juiste weg te vinden. Asap toont hiermee dan ook haar ‘love for talent’ en investeert dan ook graag in deze jongeren. Dankzij dit initiatief kunnen Limburgse jongeren ontdekken waar hun passie ligt en hun talent verder ontwikkelen, en elk talent telt in de samenleving.
Gemotiveerde tieners uit het vijfde leerjaar kunnen zich bij TALim aanmelden voor een driejarig traject. Tijdens dat traject wordt hen gedurende het schooljaar elke zaterdagvoormiddag een extra kans aangereikt om te ontdekken wat hun talenten en dromen zijn. Zo ontdekken ze tijdens de sessies spelenderwijs wat ‘later’ betekent. TALim legt uit dat veel jongeren, thuis en op school, te horen krijgen dat ze hun best moeten doen voor ‘later’, maar weinigen onder hen weten wat ‘later’ precies inhoudt.
TALim kan tijdens haar Talenten Ateliers rekenen op de inzet van heel wat enthousiaste professionals, partnerbedrijven en vrijwilligers, waaronder ook enkele medewerkers van Asap zelf. Door middel van presentaties, gastlezingen, werksessies en bedrijfsbezoeken ontdekken tieners wat hen drijft en waar hun interesses liggen, altijd met een (inter)actief element in verwerkt. “Op die manier motiveren we hen om de juiste keuzes voor de toekomst te maken en hun persoonlijke talent te ontdekken. Ze kunnen daarbij ook eerste contacten leggen om een professioneel netwerk uit te bouwen.”
Iedereen heeft eigen talenten, spijtig genoeg heeft niet iedereen de juiste omkadering om die talenten tot ontwikkeling te brengen”. zegt Bryan Heynen, kapitein van Racing Genk en peter van het TALim project.
“Ik heb destijds het geluk gehad van mensen rondom mij te hebben die in mij geloofden en me hielpen mijn talenten te stimuleren. TALim biedt ondersteuning aan jongeren die minder geluk hebben, en helpt ze hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Hoe meer jongeren geholpen kunnen worden op hun pad, hoe beter. Dus dat het project na Genk nu uitgebreid wordt naar Beringen doet me erg veel plezier.