Voorzichtig zijn met een ladder doe je niet alleen op vrijdag de dertiende. Ook tijdens de rest van het jaar hou je maar best je hoofd erbij als je een ladder gebruikt.

Een checklist met 5 tips voor veilig laddergebruik

1. Kortklusser

Algemene regel voor een veilig laddergebruik? Een ladder is een kortklusser. Gebruik hem enkel en alleen bij occasionele werken van korte duur die uitvoerbaar zijn met 1 hand en geen grote kracht vereisen.
Bij langdurende werken maak je altijd gebruik van stellingen of een hoogtewerker. Is de stelling of hoogtewerker op een bepaalde plek niet mogelijk? Dan kan je even een ladder inzetten als veiliger alternatief.

2. Laddercheck

Vooraleer je op een ladder stapt, check je hem even grondig. Zijn er ontbrekende sporten? Vertoont de ladder defecten? Verkeert hij nog in een goede staat? Bij defecten of twijfel neem je een ander exemplaar.

3. Stevige basis

Plaats je ladder altijd op een stabiele ondergrond. Liefst met antislipvoeten. Een ‘dansend’ exemplaar is levensgevaarlijk zodra je gewicht zich naar boven verplaatst.

4. Hellingshoek

Stel je ladder altijd op in de juiste hellingshoek. Dat doe je op twee eenvoudige manieren.

  1. Ga naast de ladder staan. Als je been tegen de onderste sport van de ladder staat en je elleboog raakt de ladder, dan staat hij correct.

  2. Ga voor de ladder staan. Als de tip van je schoenen tegen de ladderbomen staat en je kan met een gestrekte arm de sport vastnemen, dan staat de ladder correct.

5. ‘Uitstekende’ hulp

Zorg ervoor dat je ladder altijd minstens 1 meter boven het werkoppervlak of het toegangsniveau uitsteekt. Bij schuifladders behoud je minstens 1 meter overlapping van de bomen voor de nodige stabiliteit. Opgelet: gebruik geen metalen ladders in de buurt van elektrische leidingen. Die kunnen een ‘overslag’ geven.

Heb je vragen? Twijfel je aan de kwaliteit van de ladders op je werkplek? Spreek met je leidinggevende of preventieadviseur op je werk.

Enjoy your Job!