Besparen op veiligheid? Dat is geen goed idee. Het transformeert je werkplek tot een waar mijnenveld. Een goed advies: zorg ervoor dat je de situatie altijd onder controle hebt. Maak een onderscheid tussen wat je doet en wat je kan doen. Je bewust zijn van je kennis, je vaardigheden en je (gelimiteerde) mogelijkheden garandeert een veilige werksituatie. Voor jou én voor je collega’s. 

De rol van je werkgever

Het is aan je werkgever om de diverse taken van alle medewerkers nauwkeurig te definiëren. Op basis van die jobomschrijvingen kan hij de juiste informatie en begeleiding voorzien die de veiligheid op de werkvloer garanderen.

Bovendien is je werkgever verplicht om de vaardigheden en kennis van iedereen te controleren. Op elk moment en bij elke wijziging of nieuwigheid. Een voorbeeld: ga je aan de slag als hektruckbestuurder? Dan moet je werkgever je een duidelijke uitleg geven over het functioneren van zijn vorkheftrucks, het interne circulatieplan en de manier van stapelen van de paletten. Zélfs al ben je een ervaren chauffeur.

Wat je zelf doet, doe je (zoveel) beter

Je eigen werkhouding en de nodige focus zijn je beste bondgenoten tegen de diverse risico’s op de werkvloer. Enkele voorbeelden.

  • Vermijd het gebruik van een machine of werktuig waarvoor je (nog) geen opleiding of toestemming tot gebruik kreeg.

  • Respecteer altijd de gangbare procedures, werk nooit snel-snel iets af.

  • Stel vragen in geval van twijfel. Wees kritisch wat betreft je veiligheid op de werkvloer. Breng je jezelf (en anderen) niet onnodig in gevaar.

Wil je meer informatie en handige tips zodat iedereen kan meewerken aan de veiligheid op de werkplek? Contacteer je preventieadviseurs.

Enjoy your (safe) Job!